Mer Passion

HW
Henrik Wilhelmsson

Under hösten har det varit Passion på Dunkers, och även om utställningen var bra så kände jag alltid att det var något som saknades. Ungdomens Passion. Den där äkta jag är bäst i världen – nej jag är sämst, NEJ jag Är bäst – passionen. Den som bara kan komma av att du fortfarande är ung men plötsligt har fått tillgång till vuxenvärldens alla förmåner och du förstår: världen kan bli din.

Den Passionen saknade jag lite.

Jag vet inte hur det är för dig, men det finns inget mer inspirerande än människor som på riktigt känner att världen ligger öppen och bara är att ta för sig av. Det är inspirerande för jag tror de har rätt. Så när Dunkers nu kör en uppföljare på Passion där ett gäng konstnärer i början av sitt vuxna liv går in och tar över det gamla utställningsutrymmet, bara river ut skiten och Famedansar in med sina egna konstverk till tonerna av en stereoidversion av the Who’s My generation. Ja då får jag höga förväntningar helt enkelt.

Idén med att återanvända utställningsutrymmet och låta unga fräscha hjärnor använda det är ett smart drag tycker jag. För det är ju ingen hemlighet att Dunkers var på väg att frontalkrocka med den vägg som heter ekonomisk verklighet och att Katti Hofflins första utmaning som ny chef blev att hantera den situationen. Som tur är har hon skickliga medarbetare omkring sig –  jag vet, jag har jobbat där – och det vi nu ser är resultatet av vad som händer när vi människor ställs inför problem som måste lösas snabbt. Vi löser dom. Och ofta med bättre resultat än vad vi hade fått ur oss annars.

Och det är det jag tror vi kan få vara med att vittna här, ett lyckat resultat sprunget ur något som kan liknas vid en kris där personalen på Dunkers var tvungna att gå tillbaka till skrivbordet och hitta på något nytt. Och jag tror verkligen att när dörrarna öppnas den 16 februari kommer vi att få se en av de fräschaste utställningarna på länge. Inte bara på Dunkers, utan i hela Skåne, och det är kul kul kul. Kom igen nu ungdomar, visa oss var konstskåpet ska stå!

Konstverket på bilden är gjort av Karl Valve

Mer fakta hittar du på Dunkers hemsida