Michelangelo på Stadsteatern

HW
Henrik Wilhelmsson

Om du inte varit i Sixtinska kapellet så finns tillfället från 20 maj till 6 augusti att komma riktigt nära Michelangelos fantastiska konstverk när Stadsteatern visar storslagna reproduktioner av målningarna.

Varför inte använda stadsteatern till mer än teater under sommaren när det är lågsäsong? Så gick tankarna, och lämpligt nog fanns samlingsutställningen Michelangelo – mästerverk från Sixtinska kapellet med hans världsberömda målningar som turnerar runt i Europeiska städer. Nu får den Skandinavienpremiär på Helsingborgs stadsteater.

Tack vare printtekniken av högupplösta bilder i 2D kommer vi verken närmare än någonsin. Istället för att titta på Skapelseberättelsen 22 meter upp i taket i Sixtinska kapellet tittar du nu ner på den från bara en meters avstånd där den pryder golvet på Storan. Den yttersta domen finns också utprintad och medan du går bak på scenen på Storan ser du verken med dess många detaljer. Ingen person är den andra lik. Det finns en detaljrikedom i Michelangelos verk som du inte kan se på annat håll. Dessutom har du en audioguide skriven som om det är Michelangelo själv som talar och förklarar bild och tankarna bakom. Och eftersom vi är på en teater, är det såklart skådespelarna som fått prata in audioguiden. Ljussättningen av verken gör sitt till. De ”poppar” verkligen ut.

Det är inte bara en utställning du får uppleva, det är också ett tillfälle att se Stadsteatern på ett annat sätt än du vanligen gör. När vi går över golvet inser vi hur djup scenen är och vi får en ny bild av teatermaskineriet som ligger bakom föreställningarna.

Du har rabatt på biljetterna till utställningen med Kulturkortet.

Tisd-fred: 125 kr (ordinarie: 165 kronor)

Lö-Sö: 150 kr (Ordinarie 195 kronor)

Biljetter köper du direkt i biljettkassan på Stadsteatern och visar upp ditt fysiska kort eller via kulturkortsappen om du registrerat det där. Gå till stadsteatern biljettsida för info om vilka visningstiderna är. Biljett med rabatt kan ej köpas via nätet.