Mikaeli månad på Fredriksdal i september

PS
Paul Svensson

I tider som dessa får man tänka om och hitta på nytt, vilket man har gjort på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Populära Mikaeli marknad byter skepnad och förvandlas till Mikaeli månad. Det betyder att hela september på Fredriksdal fylls med intressanta aktiviteter, utställningar och grönsaksförsäljning och i slutet av månaden blir det premiär för det nya konceptet Mikaeli marknadsrunda.

Enligt det gamla ordspråket är nöden uppfinningarnas moder. Och vi är beredda att hålla med när vi tittare närmare på hur Fredriksdal museer och trädgårdar har löst situationen med Covid-19 i skördetid. Istället för den populära Mikaeli marknad, som årligen lockar tusentals besökare, tänker man om och gör nytt på ett säkert och tryggt sätt.

Vi börjar i början, för det är alltid bäst. Nu till helgen, 5 september, spelar 3Decennier musik från den gamla goda tiden. Det vill säga musik från 20-, 30- och 40-talet. Det blir tre konserter med bandet, klockan 11.00, 13.00 och 15.00. För att säkra din biljett gäller det att boka plats via Kulturmagasinets reception på Fredriksdal eller via e-post på kulturmagasinetreception@helsingborg.se

Söndag 6 september arrangeras Mat på riktigt med fokus på den heta lilla chilifrukten. Bli elev i trädgårdsmästarens chilipepparskola, gå på vandring bland de väl doftande kryddorna i köksträdgården, få ny inspiration och upptäck mathistoria från förr.
Totalt rör det sig om tre olika aktiviteter den här dagen med begränsat antal platser. Aktiviteterna ingår i entréavgiften. Boka plats via kulturmagasinetreception@helsingborg.se eller 042-10 45 27.

Chilipepparskola: 11.00, 13.00 och 15.00
Max 30 deltagare per tillfälle.

Kryddvandring: 10.30, 12.00 och 14.00
Max 20 deltagare per tillfälle.

Mathistoria från 1940- och 1960-talet: 10.30, 12.00 och 14.00
Max 20 deltagare per tillfälle.

I september blir det även traditionella utställningar på temat svamp och frukt. Utställningen om svamp öppnar upp dörrarna 11 september och står sedan till besökarnas förfogande i nio dagar. Här kan du titta på hundratals arter från den skånska naturen och få tips och råd från proffsen. Kanske har du ett par svampar som du vill veta mer om, då ska du helt klart ta dig hit. Bara dagen senare öppnar även Fredriksdals fruktutställning, som håller öppet fram till och med 27 september. Kom förbi och njut av ljuvliga dofter, färger och former och, förstås, mängder av äpplen och päron.

Lördag 12 september blir det också premiär för en helt ny programpunkt där du kan köpa årets Fredriksdalsskörd. Under tre lördagar i september kan du bli en av de lyckliga som får gotta dig med KRAV-odlade grönsaker, växter och rotfrukter från Fredriksdal. De mumsiga varorna levereras antingen i en trälåda eller en påse. Endast förköp gäller och detta gör du via fredriksdal.se eller i Helsingborgs kulturbutik samt i Fredriksdals entré, Kulturmagasinets reception och på Dunkers kulturhus. Grönsakerna hämtas sedan vid herrgården på Fredriksdal 12, 19 eller 26 september. Begränsat antal lådor och påsar. Surfa in på fredriksdal.se för att  läsa mer om de KRAV-odlade grönsakerna och vad de kostar.

Höstens stora nyhet heter Mikaeli marknadsrunda. Söndag 27 september arrangerar Fredriksdal, tillsammans med ett trettiotal samarbetspartner, en härlig marknadsrunda i ett höstvackert Skåne. Besök mysiga gårdsbutiker, odlingar och konstateljéer. Lite som Mikaeli marknad, fast hemma hos aktörerna. Var med och stötta lokala aktörer genom att handla frukt på Kullabygdens Fruktträdgårdar, hantverk på Wallåkra Stenkärlsfabrik och fika på Brödkultur i Helsingborg. På fredriksdal.se hittar du en komplett lista över utställare och inom kort även en smart karta för att hitta rätt på Mikaeli marknadsrunda.

Vad: Mikaeli månad
När: 5-29 september
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie entré 80 kronor

Lämna en kommentar