Millo tar storstaden till Sofiero

HW
Henrik Wilhelmsson

Street Art-konstnären Millo har skapat poetiska muralmålningar i världsmetropoler som Buenos Aires, London, Los Angeles och Shanghai. Nu blommar hans senaste konstverk ut i orangeriet på Sofiero – med hjälp av trädgårdsdesignern Sara Bratt.

Francesco Camillo Giorgino är känd i Street Art-världen som Millo. Han gör storskaliga målningar i stadsrummet och stilen är konsekvent. Bland hans skissartade svartvita höghus växer mänskliga skepnader, instrument och blommor fram. – Jag tycker om att tänka på mina konstverk som musik och mina budskap som låttexter, säger han.

Under en vecka i maj har han och assistenten och flickvännen Eleonora Avino arbetat på verket Street Art Garden som nu fyller hela orangeriet. För första gången någonsin får hans målning en unik, tredimensionell form tack vare Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt. Täcket som ligger över det sovande paret som Millo målat böljar ut över golvet och är fyllt av blommor och växter. En ö i storstaden–Jag tänker på de två karaktärerna så här: de befinner sig mitt i men ändå långt från den stora staden. Vem som helst kan känna igen sig i dem. Täcket av blommor representerar den här platsen, Sofiero, likt en ö i storstaden, säger Millo. Sara Bratt har aldrig tidigare jobbat med en installation av det här slaget. –Millo har ett jättefint budskap som jag gillade från första början. Växterna mitt i det kaotiska stadslandskapet visar hur viktiga de gröna miljöerna är för oss. Och ändå prioriteras de ofta bort, säger hon.

I konstverket får växterna för en gångs skull inte vara huvudpersonerna, istället bildar de en slags struktur i täcket. – Jag har jobbat med växter som har en mjuk och mysig känsla. Det är blommande färgklickar i rött, cerise, purpur och bruna toner, men basen är inomhusväxter med blad i olika färg och form. Många av dem är riktigt bra luftrenare, som ormbunkar och olika gräs. Det ger ytterligare en dimension, med tanke på städernas luftföroreningar, säger Sara Bratt.Street-artist med hela världen som arbetsplats Millos konst pryder fasader och byggnader runt om i hela världen. Även hemstaden Pescara på den italienska östkusten stoltserar med flera av hans muralmålningar. Det var här Kulturhotellets Peter Eriksson fick upp ögonen för Francesco Camillo Giorgino för första gången. –Vi letade efter en konstnär till det här projektet och Millos uttryck är riktigt spännande att kombinera med det gröna. Han har alltid en undermening, en filosofisk tanke, bakom sina motiv som står i kontrast till det urbana. Det tycker vi passar här i orangeriet på Sofiero, säger Peter Eriksson som är kurator för utställningen.

Efter veckan på Sofiero fortsätter Millo sin fleråriga konstnärsturné. Han ska direkt till Berlin där han kontrakterats för en jättelik muralmålning. Schemat är späckat sedan flera år tillbaka.

Universiella budskapStartskottet för Francesco Camillo Giorginos raketartade karriär gick 2013, då han vann en viktig konsttävling i Italien. Förstapriset var att måla 13 fasader i ett fattigt bostadskvarter i Turin. Bilder av konstverken spreds, särskilt i USA, och när ett par tongivande tidningar recenserade hans verk fick fler upp ögonen för honom. Nu kunde han resa runt och arbeta i först Nordafrika, Östeuropa, Sydamerika, Asien. – Jag vill skapa universella budskap. Numera har jag fans över hela världen och kanske kommer en person i en förort till en stor kinesisk stad att se bilder av konstverket på Sofiero och bli inspirerad att förändra något där de bor. Man vet aldrig, säger han. 

VAD: Street Art GardenVAR: I orangeriet på SofieroNÄR: 25 maj –16 septemberFRITT INTRÄDE: Med Kulturkortet går du in gratis på Sofiero slott och slottsträdgård! OBS. Gäller inte vid konserter och vissa evenemang. Läs mer här. https://sofiero.se/oppettider/priser/ Följ Sofiero på Facebook! 

TEXT: Jenny Petersson