Miss Lyckat på Dunkers i sommar

HW
Henrik Wilhelmsson

När misslyckades du sist? Ja, om du brände en kastrull med mat på spisen för att du kollade på söta kattungar på din mobil räknas det som ett misslyckande. Men ta det lugnt, du är inte ensam. I utställningen Miss Lyckat by Museum of Failure, som visas på Dunkers från 2 juni, visas produkter och tjänster som av olika anledningar floppat och stämplats som totala fiaskon. Men också produkter som gjort stor succé genom att först floppa.

Är det fult att peka och skratta? Ja, oftast. Men på en utställning om det misslyckade går det förstås bra att peka, skratta och göra sig lustig över det som ställs ut. Miss Lyckat by Museum of Failure bygger vidare på konceptet som skapades av innovationsforskaren Samuel West i Helsingborg och som det rapporterats flitigt om över hela världen. Intresset för det misslyckade är stort (särskilt när någon annan misslyckas) och med den här utställningen vill man att besökarna ska förundras och även skratta åt det som visas upp.

Det är en utställning som de flesta kan relatera till. För alla har vi någon gång lyckats med att inte lyckas. Till och med stora företag som Apple misslyckas någon gång. Har du hört talas om handdatorn Newton? Inte? Det är det många som inte har gjort. Den ganska klumpiga, på sin tid dyra, manicken räknas i dag som ett av Apples största dunderfiaskon genom tiderna. Men hade det inte varit för Newton hade vi kanske inte haft Iphone i dag? Frågan är då vad Harley Davidson lärde sig när de lanserade en egen parfym som slog i botten direkt eller Coca Cola med megafloppen Cola Blak? I utställningen kan du spana in dem alla tillsammans med en rad kända och mindre kända produkter. Fnissa åt fiaskon som Nokia N-gage, Sonys betamax-spelare, det sämsta tv-spelet genom tiderna och till och med en obehaglig föryngringsmask som skickade elektroniska impulser till användarens ansikte.

På utställningen visas också en rad produkter som har rönt stora framgångar trots att de först misslyckades. För det finns en hel del av dem där ute också. Visste du till exempel att supergodiset Ahlgrens bilar skapades för att vara en konkurrent till amerikanska marshmallows, men att man inte lyckades göra bitarna tillräckligt stora? En snabbtänkt fabrikarbetare tyckte dock att bitarna såg ut som sportbilen Bugatti och resten är historia.

Ironisk nog skulle Miss Lyckat by Museum of Failure ha öppnat redan 6 april, men så blev inte fallet. Misslyckat? Något, men allt annat vore väl konstigt med tanke på temat? Som vanligt är det fri entré för dig med Kulturkortet och för barn upp till 18 år. Vernissage med fri entré för alla 1 juni klockan 18:00 och guidade visningar (som ingår i entréavgiften) 9, 16 och 20 juni. Om utställningen blir lyckad, betyder det då att samtliga misslyckanden som visas upp egentligen är lyckade?

Vad: Miss Lyckat By Museum of Failure När: 2 juni – 6 januari 2019 Var: Dunkers kulturhus, utställningshall 1 Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn upp till 18 år, 70 kr ordinarie pris