Missa inte Shaun Tans illustrationer

HW
Henrik Wilhelmsson

En av världens främsta illustratörer heter Shaun Tan och kommer från Australien. Från 14 april till 12 augusti kan du se några av hans mest berömda illustrationer i utställningen Shaun Tan – Lost Things på Dunkers. Här visas konst som inte bara får besökaren att stanna upp och tänka till, utan som även belönats med både en ALMA-utmärkelse samt en Oscarstatyett. För dig med Kulturkort är det förstås fri entré till utställningen.

Shaun Tan har nyckeln till en främmande värld. En värld som han mer än gärna delar med sig av via härliga illustrationer och bildböcker. Motiven är oftast en kombination av det ovanliga i det vanliga. Ett surrealistiskt tema med grunden i identitetsfrågor och familjerelationer.

Det är konst som de flesta kan förstå sig på och relatera till. Ett barns fantasifulla sinne som utvecklats och lever vidare i en erfaren konstnärs hjärta. De säger att man blir bra på det man gör, vilket verkar stämmer när det kommer till Shaun Tan. Redan som liten illustrerade han dikter och historier och ritade dinosaurer, färgglada robotar och rymdskepp. Motiv som än i dag är gångbara i många av Shauns illustrationer. I den Oscarbelönade kortfilmen Lost Things spelar till exempel en röd tentakelraket en av huvudrollerna. Ett förlorat tingest som tog Shaun hela vägen från ritbordet i Australien till storscenen i Hollywood där han fick ta emot filmvärldens finaste pris.  

Men det är också berättelser om människan i centrum. Stor som liten. Liten som stor. Om allt det där som händer runt omkring oss men som inte syns. Känslor. Som ett barns hemliga vänner av lustiga djurrobotar på parad. En mans saknad av sin familj medan han utforskar ett mystiskt, främmande land för att hitta ett nytt hem. Shaun Tans motiv är drömska, men ändå så verkliga och detaljrika.

Till dags dato har Shaun Tan släppt ett tiotal böcker som illustratör och åtta böcker som författare och illustratör. På svensk mark har han rönt stora framgångar genom åren och 2011 belönades han bland annat med en ALMA-utmärkelse (Astrid Lindgren Memorial Award) – ett av världens mest prestigefyllda pris inom barn- och ungdomslitteratur.

Vad kommer då egentligen att visas i utställningen? Framför allt kreativitet från ”down under” i form av originalillustrationer, målningar ur flera av Shauns böcker samt filmanimationen av boken The Lost Things. Fri entré med Kulturkort. För övriga gäller ordinarie entrépris, det vill säga 70 kronor per person. Shaun Tan – Lost Things visas från 14 april till 12 augusti.

Missa inte vernissagekvällen fredagen 13 april. Mellan klockan 18:00-20:00 är det fri entré till utställningen Shaun Tan – Lost Things. Vernissagen invigs av Maria Lassén-Seger, jurymedlem i ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) samt expert inom nordisk barn- och ungdomslitteratur.

Vad: Shaun Tan – Lost Things När: 14 april till 12 augusti (vernissage med fri entré fredagen 13 april 18:00-20:00) Var: Dunkers kulturhusPris: Fri entré med Kulturkort, ordinarie biljettpris 70 kronor per person