Mjölig historia

HW
Henrik Wilhelmsson

För femte sommaren i rad hålls Historien får liv på Fredriksdal museer och trädgårdar. Tusentals små och stora besökare kommer under sex veckor att kunna ta del av en spännande, humoristisk och fartfylld tidsresa. Resan sträcker sig hela vägen tillbaka till 1700-talet men föreställningen är lite mjöligare och välgräddad än innan.

 Att bröd varit årets tema på Fredriksdal är nog inte många som missat och om man mot förmodan gjort just det så har besökaren möjlighet att med den tidsresan landa just i hjärtat av brödutställningen. På Fredriksdals hemsida får man en kortare inblick i vart Historien tar sin början.

 –         Det var en gång en kvinna som ärvde ett bageri av sin moster. Men på två villkor: hon måste lära sig hur ett bröd blir till – hela vägen från ax till limpa. Det andra kravet är att hon letar upp ett hemligt släktrecept som försvunnit sedan det togs fram för tre hundra år sedan…

Även om temat är tydligt och vi vet vart resan bär hän, det vill säga tillbaka i tiden, så utlovas en hel del oväntade omvägar, uppseendeväckande genvägar och helknäppa rastplatser. Bakom denna brödinspirerande vandring influerad av vassa ordväxlingar och underhållande dialoger står manusförfattaren, etnologen och pedagogen på Fredriksdal, Åsa Jansson, och regissören Mia Florberger.

Tidsresan har premiär 26 juni (genrep för publik 24 – 25 juni). Spelas två gånger varje dag, 11:00 och 14:30, till och med fjärde augusti. Historien får liv passar hela familjen och någon föranmälan krävs inte.

 www.fredriksdal.se

 

foto: Katarina Fagerström