Möt Catharina Isberg – nya bibliotekschefen i HBG

HW
Henrik Wilhelmsson

1 september gick hon in genom dörrarna som bibliotekschef i Helsingborg för första gången. Kanske hade hon Swedish House Mafia i öronen och läsplattan i högsta hugg. Catharina Isberg är vår nya bibliotekschef i Helsingborg och vi har träffat henne för att kolla läget.

Catharina kommer senast från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp där hon arbetade som biträdande överbibliotekarie. Hon har också rest runt världen och pratat om bibliotek och utveckling inom biblioteksbranschen. Nyligen var hon i Singapore på en konferens.

Vi har ställt några enkla frågor till Catharina:

Vad är det bästa med biblioteken?

Att de är en neutral plats för alla. Biblioteken har ingen politisk färg eller religion, alla är välkomna. Det ska också vara en digital plats som är öppen och välkomnande, jag tänker på vår Facebook- och vår hemsida.

Vilken är din favoritaktivitet på biblioteket?

Jag tycker om att arbeta i myllret på Stadsbiblioteket, gärna vid Café Birger. Jag jobbar gärna med det digitala biblioteket via vår hemsida och Facebook-sida.

Vilken är din favoritplats på biblioteket?

På stadsbiblioteket är det Café Birger och av områdesbiblioteken är det Idé A på Drottninghög. Hemma är min favoritplats Biblioteket på Facebook.

Vilken person, levande eller död, påhittad eller verklig, skulle du helst mött på biblioteket?

Margaret Thatcher, för att diskutera ledarskap. Hon var en spännande, drivande och stark person på många sätt. Sen var hon på många sätt kontroversiell, kanske för att hon var kvinna.

Var läser du bäst?

På stranden med min läsplatta. Jag läser mest e-böcker och är inne på min andra läsplatta. Den andra blev för gammal och jag ville ha en modern läsplatta.

 Vilka är dina tre bästa böcker?

Helena Thorfinn – Innan floden tar ossAnn Tyler – Den tillfälliga turistenKristina Hannah – Den frusna trädgårdenVilken är din favoritfilm/ favoritregissör?

Jag gillar Woody Allens filmer jättemycket. En annan favorit är Pedro Almodóvars filmer, exempelvis Tala med henne.

Vilken är din favoritmusik/ artist?

Jag är en musikalisk allätare och tycker om det mesta, jag lyssnar mycket på Mix Megapol. Swedish House Mafia och Avicii är två favoriter just nu. Det hade varit kul att se Avicii live.