Möt Martin Bensch på Stadsbiblioteket

HW
Henrik Wilhelmsson

Just nu pågår kampajen Möt mig på biblioteket. Allt för att du som besökare ska få en bättre uppfattning om vilka det egentligen är som arbetar på stadens bibliotek.

Jag blev nyfiken på Martin Bensch och över en kopp kaffe i Café Birger blev det en pratstund om bibliotek, läsning, hårdrock och framtidsvisioner. Martin Bensch har jobbat på Stadsbiblioteket sedan 2006 och ansvarar bland annat för hårdrocksmusiken.

Varför valde du att utbilda dig till bibliotekarie?– Jag ville jobba med människor. Men ett starkt litteraturintresse bidrog också. Som bibliotekarie möter jag människor hela tiden och får lov att sprida både kunskap och inspiration om litteratur, musik, serier och allt annat ett bibliotek erbjuder.

Vad tycker du om Helsingborgs stadsbibliotek?– Biblioteket är slitet, men har en viss charm. Byggnaden är tyvärr inte helt anpassad till vår verksamhet. Men läget är perfekt – mitt i staden och precis vid den osynliga gränslinje som delar Helsingborg i norr och söder längs Trädgårdsgatan.

Utbudet då?– Vi har ett riktigt bra utbud av fantasy och serier. Vissa delar av musikutbudet sticker också ut – såsom hårdocken och jazzen. På Barn- och ungaavdelningen är jag riktigt stolt över utbudet av böcker på engelska.

Om du fick önska vad som helst för inför framtiden för Helsingborgs bibliotek – vad skulle du önska då?– En bred satsning på biblioteket givetvis. Mer personal och ett större utbud. Men också en storsatsning på läsfrämjande åtgärder. Läser man som barn – läser man som vuxen. Gärna också ett utbyggt bibliotek som kan möta framtidens nya krav på tillgänglighet och verksamhet.

Hur ser biblioteket ut i framtiden?– Tekniken utvecklas ständigt så det digitala utbudet är definitivt mer omfattande. CD-skivan borta, men kanske hittar man vinylskivor för den kräsne! Tryckta böcker finns kvar. En bok är en bok – öppen för alla och det krävs ingen särskild teknisk plattform. Alla har inte råd med en iPad.

– Yrkesrollen som bibliotekarie kommer också att förändrats. Den förmedlande rollen kommer att bli viktigare – att sprida inspiration och kunskap. Och en hjälpreda i jakten på rätt information på internet – som egentligen inte är ett uppslagsverk utan en djungel där det är lätt att gå vilse.

Du är en av tre på Stadsbiblioteket som driver bloggen Metallbibliotekarien där ni skriver om allt från den melodiösa metallen till den hårdaste grindcoren. Hur började det?– Det började 2006 med att jag skulle skriva ett skivtips till den dåvarande webbens UNG-sidor. Då tipset var alltför långt för den plattformen föreslog faktiskt mina chefer att jag skulle starta en blogg. Sedan dess har vi publicerat över 1000 inlägg.

Vad funkar bäst på bloggen?– Det är vår återkommande fredagslista med tips, listor och aktuell musik som vi publicerar varje vecka samt, såklart, om Alex skriver om någonting KISS-relaterat, haha! Bloggen hittar du här!

Vad är det bästa med metallmusiken?– Det som fick mig att upptäcka metallen var rytmen, hastigheten och det extrema i musiken. Samt att riktigt bra metall rör sig på gränsen vad som är tekniskt möjligt att spela. Som trummis själv vet jag hur svårt det är att få till det! Det är tekniskt krävande!

–  Sedan är det en musik som gör mig uppiggad – oavsett hur jag mår innan jag sätter på hörlurarna. Jag har en spellista för dagar då jag behöver energi som jag döpt till Fuck you regnet.

Vill du läsa mer om Martin Bensch så hittar du hans presentation här!