Möt våren på Sofiero

MR
Mikael Rudesjö

Känner du för att fira att vintermånaderna äntligen är över? Söker du efter vårtecken? Vilken tur att Sofiero har öppet varje dag! På Sofiero kan du starta igång våren redan nu i den vackra slottsparken eller vänta till säsongsöppningen 9 april.

Nu har solen varit framme ett tag och kanske vågar man äntligen börja hoppas på att den nya årstiden är här, man vill ju inte att det helt plötsligt ska slå om och bli snöstorm i morgon. Ett perfekt ställe att njuta av solen på just nu är i Sofieros slottsträdgård, som börjar vakna till liv i vårens fågelkvitter. Med anledning av covid-19 uppmanar vi såklart bara att gå ut och hitta på saker ifall du känner dig helt frisk och om du gör det rekommenderar vi framför allt utomhusmiljöer som på Sofiero. Slottsträdgården är hela 15 hektar och där finns gott om utrymme för dig att strosa omkring i din egen värld och undvika trängsel med andra besökare.

Nyfiken på vad som händer under våren?

Säsongsöppning
Den 9 april är det säsongsöppning med premiär för utställningar och öppning av slottet, restaurangen, caféet, slottsbutiken och trädgårdshandeln. Du kan läsa mer om säsongsöppningen här: https://sofiero.se/event/sasongsoppning/. Fram till dess är det fri entré, du kan alltså tjuvstarta och åka dit redan i dag för en picknick i parken.

Claus Dalbys utställning
Just nu står där tusentals lökar i krukor och väntar på att bli presenterade på Claus Dalbys utställning, som har premiär på säsongsöppningen 9 april. Kom dit och se vad som hänt i krukorna då. Claus Dalby är en välkänd trädgårdsprofil från Danmark och utställningen är Claus Dalbys första utställning i Sverige. Du kan läsa mer om utställningen i vår specialartikel. https://kulturkortet.se/article/dansk-tradgardsprofil-satter-farg-pa-sofiero/

Minnet av kronprinsessan Margareta
Kronprinsessan Margareta är en stor del av Sofieros historia. Margareta bodde på Sofiero under somrarna och tillsammans med sin make, kronprins Gustav Adolf, väckte hon trädgården till liv och gav den en skönhet som bevaras än i dag. År 2020 vill man ge henne extra uppmärksamhet och hedra hennes minne då det i år är 100 år sedan hon gick bort. Därför anordnas det guidade turer, skyltning i parken och en utställning i Rhododendronhuset i samband med säsongsöppningen.

Fototävling
För dig som är intresserad av fotografering har Sofiero en fototävling som håller på till 31 juli. De utvalda bidragen kommer att ställas ut i september. Temat är ”nya upptäckter varje gång” och utmanar dig som fotograf att hitta oväntade motiv på Sofiero som kanske ingen annan tänkt på tidigare. Mer informationen om tävlingen här: https://sofiero.se/fototavling-pa-sofiero/. Genom tävlingen minns vi kronprinsessan Margareta, som förutom att omvandla slottsträdgården, blev den första kvinnliga färgfotografen i Sverige.

Fram till 9 april är Sofiero öppet klockan 10.00–16.00 och det är fri entré för alla. Den 9 april och framåt gäller ordinarie öppettider klockan 10.00–18.00 och entrépriset är 120 kronor. Har du Kulturkortet? Grattis, för då har du alltid fri entré med Kulturkortet (gäller också för dig med Sofiero årskort och för barn och unga upp till och med 18 år).

Lämna en kommentar