Musik för klimatets skull

ML
Max Lennartsson

Redan 1991 sjöng Michael Jackson ”Heal the world, make it a better place, for you and for me, and the entire human race” i låten “Heal the world”. Michael Jackson försökte ingjuta hopp om mänsklighetens och naturens framtid bland sina fans. ”Heal the world” är bara en av en uppsjö av låtar som behandlar klimatutmaningarna. Söndagen 17 mars ges en konsert på just temat klimatutmaningar på Dunkers kulturhus.

Funderar du ibland på hur världen kommer att se ut om 50 år? Popkulturen har gjort flera försök att förutspå framtiden med olika resultat, ibland direkt komiska sådana och ibland hårresande mardrömsscenarion. I filmen ”Day after tomorrow” kommer klimatförändringarna i form av extrem kyla och en ny istid. Förändringarna sker så fort att ingen hinner att reagera. I ”2012” är det solens påverkan på jorden som får kontinentalplattorna att röra på sig och orsaka flodvågor och nya världsdelar. ”Water World” är en kultklassiker där de arktiska polerna har smält och hela världen är täckt av vatten – en ganska hård värld där survival of the fittest verkligen gäller. Mer realistiska ”Twister” handlar om hur olika tornados plågar Oklahoma i USA och hur det påverkar människorna. Detta har ju dessutom skett i nutid.

Filmmässigt har alltså klimatkatastroferna avhandlats bildligt talat – det som händer när man är i katastrofen och hur en beter sig. Musiken däremot har fokuserat på att antingen kritisera politiker som anses göra för lite eller för att ingjuta hopp i mänskligheten. Just hopp och andra känslor försöker också Kulturskolan och körerna Da Voce och Al Fine förmedla med sin konsert ”Jordens sång”. Det är både unga och vuxna på scen som förmedlar ett budskap kring klimtutmaningarna med ord, sång och bild. Det är en söndagskonsert för dig som vill få lite perspektiv på vår tids största utmaning.

Vad? Klimatkonsert med Kulturskolan och körerna Da Voce och Al Fine

När? Söndag 17 mars klockan 15:00

Var? Konsertsalen, Dunkers kulturhus

Fri entré!

Lämna en kommentar