Musik, poesi & teater fyller Dunkers med groove

HW
Henrik Wilhelmsson

Det har hänt förr. Flera artister som spelat på Dunkers har bara året därpå blivit belönade med eller nominerade till Grammisar. Nu börjar en ny spännande höst med musik, poesi och teater på Dunkers kulturhus. Och visst ja, en akt till våren finns klar också. Emil Jensen svänger förbi för två gig i mars, första bokade akt för vårprogrammet. Och i RumEtt RumEtt bjuds det på hårdrock, covers och koreapop. Vackert! Hösten och vintern på Dunkers kulturhus bjuder på en hel del smått och gott inom musik, poesi och teater. Eller vad sägs om ett av Skandinaviens mest intressanta namn inom fusionsvärlden, en transpolitisk föreställning, Karin Boye upphöjd till toner, cool jazz med humor och ett kammarmusikframträdande av rang. Även en välkänd popfavorit återvänder – senast hon uppträdde på Dunkers var precis innan sitt stora genombrott 2007. Får vi se en Grammisnominering igen bland höstens gäster på Dunkers musikscen? Och ligger du långt fram i planeringen fortsätter musiken på Dunkers så klart även när vi skriver 2017. Klart redan nu är att Emil Jensen svänger förbi för två gig med sin föreställning ”Flyktpotatis” för två spelningar den 23 och 24 mars.

Givetvis har du med ett kulturkort rabatt så det stänker om det på inträdet. Ja, i den mån det inte är helt fritt inträde. 

Höstens program + Emil Jensen Insomnia 12/10 18:00 Stentung hårdrock med Jonte Nilsson på sång och leadgitarr, Songsak Dondy Laodee på trummor, Axel Gribbling, gitarr och Alex Kempe på bas.

Tonbruket 13/10 19:00 Tonbruket med Dan Berglund (före detta medlem i Esbjörn Svenssons Trio), Johan Lindström, Martin Hederos och Andreas Werliin. Bandet hämtar friskt ur rock, jazz, kraut, progressiv rock och avantgarde – något som gett Tonbruket en genrebefriad status på den svenska och europeiska musikscenen. Aida Nadeem – Iraqi art in the diaspora 15/10 19:00 Aida Nadeem, kompositör och musiker, född i Irak, är ett av Skandinaviens mest intressanta namn i fusionvärlden. Aida Nadeem har skapat ett sound inspirerad av klassisk musik, avantgarde och ljudet av livet i staden. Musiken är en mix av traditionell arabisk sång, egen live-samplat oboespel och modern elektronika. Wednesday Rockers 19/10 18:00 Coverskungar från Jutan och ABF:s projekt Slugger. Bandet leds av Niclas Kåse

Flytta på er – jag ska bli fri 20/10 19:00 Pappa vill att jag ska vara hockeykille och dra bögskämt, istället är jag bögkillen som är tjej, säger Aleksa Lundberg sig själv. Föreställningen ger den ocensurerade versionen av en vilja att synliggöra transpersoner, starta en offentlig debatt och visa på det mångfacetterade i att tillhöra ett kön. Flytta på er – jag ska bli fri är ett känslopolitiskt upprop för transpersoners mänskliga rättigheter. Hoppas du ligger vaken som jag 5/11 19:00 Sjuttiofem år efter att Karin Boye valde att lämna jordelivet är hennes poesi lika aktuell. Poeten uppmärksammas av några av landets mest namnkunniga artister. Anita Wall, Lina Nyberg, senast belönad med Lars Gullinpriset 2014, och The Gothenburg Combo ger en kväll med texter av den mytomspunna poeten till Bachs musik. Mattias Alkberg 10/11 19:00 Musikern och poeten Mattias Alkbergs (The Bear Quartet) album Begravning blev också föreställning på Dramaten och konsertfilm på SVT. Alkberg har gett ut sex diktsamlingar och är skribent och skivrecensent på Norrbottens-Kuriren. Hans senaste album Personer släpptes 2015. Jazz för skeppsbrutna 11/11 19:00 Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd ger en kabarékonsert med legendariska jazzmusiker. Trumpetisten Jan Allan, saxofonisten Bernt Rosengren samt danska musikerna Ole Kock Hansen, Mads Vinding och Aage Tanggaard. Det blir en afton med cool jazzmusik i traditionen från Monica Zetterlund, Beppe Wolgers och Chet Baker, varvat med underfundiga och tänkvärda dialoger och prator. Wintergatan 12/11 20:00 Musikmaskinen är världsberömd. På drygt en månad sågs Wintergatans Marble Machine mer än 16 miljoner gånger på Youtube. Conan O Brien, The Smithsonian Institute och Google. Alla ville de ha maskinen som Martin Molin, byggare och kompositör, har skapat. Marble Machine gick rakt in på P3s c-lista och är bland favoriterna på Spotify. Eftersom bandet i detta ny bygger en version 2.0 av Marble Machine, som inte beräknas bli klar förrän 2017, blir spelningen på Dunkers utan denna musikmaskin. Men det vankas ändå ett spektakulärt gig där bandet i stället får en femte medlem på scen med sin nybyggda motoriserade musiklåda, the Motorized Music box. Episkt! K-POP med Baron von Fish 25/11 18:00 Kvällen startar med en kort föreläsning om K-POP-kulturen och sedan dansas det tydligen hela kvällen lång. Mangaklubben finns också på plats och visar upp sin verksamhet.

Maia Hirasawa 25/11 19:00 Redan innan debuten 2007 gav hon en konsert i Dunkers RumEtt. Sedan dess har hennes karriär varit händelserik med låtar som And I Found This Boy och The Arks tolkning The Worrying Kind som knutit lyssnarnas hjärtan runt sitt finger. Maia Hirasawa sjunger på engelska, japanska och numera även på svenska. Den 28 september släpps hennes album Vacker och ful. New Tide Orchesta 1/12 19:00 Magisk minimalism och fängslande melodier. Det låter som en hel orkester när kammarensemblens maskiner triggar varandra till fyrverkerier i stereo. För ett par år sedan växte New Tango Orquesta ur sin kostym, droppade tangon och pånyttföddes som New Tide Orquesta. Första skivan under nya namnet kom 2012 och tog gruppen på turnéer till bland annat Kina och Brasilien. Emil Jensen 23-24/03 2017 19:00 Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu. Den 28 oktober släpper han nytt album och ger sig ut på en omfattande turné genom hela Sverige med sin nya föreställning ”Flyktpotatis”. Till Helsingborg och Dunkers kulturhus kommer han i mars då han ger två kvällskonserter, den 23 och 24.

Text: Katarina Fagerström/Göran Svensson