Musikalisk jiddisch på Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Det är musik med historisk klang. Musik som har rötterna i traditioner som kämpar för att överleva i dagens moderna samhälle. Det är sång på jiddisch från svenska artister. Söndagen 8 april har du chansen att lyssna på Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapeyle när de spelar på Dunkers kulturhus. För dig med Kulturkort väntar hela trettio kronor rabatt på biljettpriset.

Jiddisch. Vad vet du egentligen om språket? Visste du till exempel att det sedan år 2000 tillhör ett av de officiella minoritetsspråken i Sverige? Uppskattningsvis talar runt 2000-6000 svenskar språket och en av dessa är Louisa Lyne, sångerska och musikalartist som har lärt sig jiddisch av eget intresse.

Ett intresse som hon under många år har kombinerat med sin musik. Louisa Lyne är den blonda tjejen från Sverige som gett jiddischmusik rum att andas. Det är inte en död kultur, utan något som förtjänar att leva vidare i hjärtan hos alla musikälskare. Sedan 2010 spelar Louisa Lyne tillsammans med musikerna i Di Yiddishe Kapeyle. Redan 2012 kom deras första gemensamma album, Debyut. Sedan dess har de hunnit släppa ytterligare ett album, A Farblondzhete Blondike, samt turnerat flitigt över hela världen för att sprida sin, eller rättare sagt, det bortglömda folkets musik. Både svenska och internationella kritiker har hyllat Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapeyles album och spelningar.

Känner du inte till genren sedan tidigare handlar det i grund och botten om klezmer. Från början är det musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa. Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapeyle spelar klezmer i ett något mer samtida format. Det är sång med ett modernt budskap bakom de gamla orden till tonerna från klassiska instrument som dragspel, violin, cello och piano.

Passa på att göra en resa genom tiden och gå på en konsert och lyssna på musik som olyckligtvis nästan utplånades i sviterna av världskrigen i Europa. Stark, men både sorgsen och glad världshistorisk musik, som kommer till liv igen på Dunkers 8 april. Biljetter köper du i sedvanlig ordning på webbplatsen Ticketmaster.se eller i receptionen på Dunkers.

Vad: Musik på jiddisch med Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye När: Söndagen 8 april, klockan 19:00 Var: Dunkers kulturhus Pris: 165 kronor med Kulturkortet. Ordinarie biljettpris 195 kronor.