Mystiska vattenvarelser intar Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Succéutställningen Aquanauts: Expeditionen har tidigare visats på Avesta Art och Kulturhuset i Stockholm. Kritiker har kallat utställningen för fantasieggande och en suggestiv totalinstallation. Media har även hyllat den konstnärliga gestaltningen av Pompe Hedengren. Lördag 7 maj intar de mystiska vattenvarelserna Homo aquantis Dunkers kulturhus, där de stannar fram till och med 6 november. Utställningen är en del av sommarens H22 City Expo-program.

Aquanauts: Expeditionen är lika delar en konstnärlig utställning som en historisk berättelse där besökare får ta del av en fiktiv fantasivärld. Formgivare Pompe Hedengren står för scenografin och regin och han har också skapat samtliga skulpturer och teckningar som visas. I fokus står de mystiska vattenvarelserna Homo aquantis och en forskningsexpedition från förra sekelskiftet ledd av paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren. Aquanauts bygger på en spännande historia som tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända. Via dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår nystas historien upp i den magiska berättelsen om vattenvarelserna från Siljansringen.

En närmast kroppslig upplevelse
Utställningen beskrivs som audiell, visuell och närmast en kroppslig upplevelse. Något liknande har vi inte sett på Dunkers kulturhus tidigare.
”Det är spännande att kombinera en fiktiv fantasivärld, ett historiskt narrativ och visuell scenografi tillsammans med skulpturer, teckningar och fotografi”, säger Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus.

Flera nyheter i utställningen
Aquanauts blev en stor publiksuccé när den visades på Avesta Art och Kulturhuset i Stockholm. Utställningen på Dunkers kulturhus kommer att bjuda på ett par nyheter. Man kommer bland annat att visa fem förhistoriska ägg och tre till av forskarnas filmer från expeditionen 1897. Tanken är att besökarna ska använda alla sina sinnen i utställningshallen. Här visar man också benrester, artefakter och fossilerade fynd som tillhörde varelserna. Vissa av dem var beklädda med skal som liknande ostron och andra med vackra snäckor. På plats kommer man även att visa tio unika skulpturer i naturlig storlek föreställandes urtidsvarelserna.

Är Aquanauts på riktigt?
I och med Aquanauts förvandlas en av Dunkers kulturhus utställningshallar till en upplevelsehall av sällan skådat slag. Kom varelserna riktig nära och upptäck en unik miljö där ögon, öron och näsa får ta del av den interaktiva utställningen. Med doftspår och häpnadsväckande teckningar, vetenskap och källkritik samt ljudupptagningar och filmer balanserar Aquanauts på linjen mellan verklighet och fantasi. Frågan de flesta kommer att ställa sig är förmodligen: Finns det något litet uns av dold sanning bakom Aquanauts?

Aquanauts: Expeditionen öppnar 7 maj och visas fram till och med 6 november. Utställningen är en del av Dunkers kulturhus H22-program.

Vad: vetenskap möter fantasi
När: 7 maj–6 november
Var: Dunkers kulturhus
Entré: entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år

Foto: Sara Mac Key

Lämna en kommentar