Naken och orädd fotokonst möter museisamling

HW
Henrik Wilhelmsson

Som #Kulturtant gillar en ju när det sticker ut duktigt och där konsten berör och ger en något att ta med sig från utställningen. En utställning som lär göra det är ”Through the Eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samling” där Nathalias smått chockerande bilder flankeras av väl valda föremål ur den digra museisamlingen. Känns på förhand som ett klockrent besök. Utställningen öppnar 5 november på Dunkers kulturhus och givetvis har du med ett Kulturkort en extra bonus i form av fri entré till utställningen.

”Nathalia Edenmonts konstverk väcker känslor, skapar diskussioner och lämnar få oberörda. Hennes konstnärskap uppges enligt vissa ha en nästan fysisk påverkan på betraktaren. Orädd och med omättlig nyfikenhet tar hon sig an ämnen som menstruation och tonårens spirande sexualitet. Genom sin egen personliga historia undersöker Nathalia Edenmont erfarenheten av att vara kvinna, och uttrycker detta genom fotografi”.

Så beskriver curator Michelle Marie Roy Nathalia Edenmonts bilder och konstgärning. Det ligger mycket i det. Du lär höja på ögonbrynen både en och två gånger bara du ser vepan för utställningen på fasaden på Dunkers kulturhus där en kvinna i vit särk blöder. Och ”nakenheten” i bilderna går igen i flera av bilderna i utställningen. Vi snackar nakna kroppar, färgglada fjärilar, döda djur och vackra blomsterarrangemang, allt noggrant arrangerat i motiv som påminner om klassiskt måleri. Som upplagt för het diskussion kring vad som är konst eller inte.

Utifrån Nathalias bilder – och liv – har personal från Dunkers kulturhus och Helsingborgs museer sedan valt ut föremål ur Helsingborgs museers samling som knyter an till motiven på Nathalias bilder.  

– Det ska bli intressant att se vad som händer när min fotokonst möter samlingarna. Att få se helheten i utställningen blir en lika stor överraskning för mig som det blir för besökaren och det känns mycket spännande, säger Nathalia Edenmont själv.

I agree! Bring it on!

Vad: Through the Eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samlingVar: Dunkers kulturhusNär: 5 november 2016 – 19 mars 2017. Vernissage 4 november 18:00

Om Helsingborgs museers samling Helsingborgs museers samling omfattar allt från konstverk och arkeologiska artefakter till zoologiska exemplar. Den ska spegla nordvästskåningarnas historia från stenålder till nutid. Däremot har presentationen av samlingen historiskt sett dominerats av ett manligt perspektiv, men en förändring är på gång. Denna utställning skänker möjligheten att presentera ett kvinnligt perspektiv via nya texter och ett urval av föremål, av vilka en del aldrig tidigare har visats. Ytterligare föremål ur samlingen kan ses på Kulturmagasinet och på Dunkers kulturhus på första våningen i utställningen På gränsen.