När besökte du Kärnan sist?

PS
Paul Svensson

Den står fortfarande kvar där i parken, precis som den har gjort i flera hundratals år. Men när var du egentligen i Kärnan sist? Tornet är ett av Helsingborgs i särklass mest fotograferade objekt och har spelat en viktig roll för såväl helsingborgare som Helsingborg. Kanske hade inte ens Helsingborg funnits om det inte vore för vårt vackra tegeltorn i Slottshagsparken.

Det finns mycket intressant att lära när du besöker Kärnan. På varje våningsplan finns det intressant kuriosa och fakta att ta till sig. Den spännande historien lever vidare, precis som Kärnan själv. Men vad finns egentligen bortom fakta och information? Finns det något mer i det där teglet som vi inte kan se med blotta ögat? Förmodligen en uppsjö med dolda hemligheter som för alltid kommer att vara i säkert förvar. Hemligheter som såväl boende i Kärnan och besökare till tornet viskat i mörkret. Föreställ dig tiden då Kärnan var i militärt bruk och ringmurarna runt omkring tornet fortfarande var på plats i sin helhet. Kanske fanns här då en liten smedja med en pyrande ugn och  boskap som gick fritt framför Kärnan och utanför murarna ett Helsingborg på frammarsch med fiskebåtar med små segel i olika färger i hamnen och droskor dragna av stora hästar på gatorna.

Kärnans berättelse är långt från komplett, men det finns ändå mängder med viktig information att tillgå. Visste du till exempel att det en gång i tiden funnits planer gällande kanoner på taket? Och att det tog ungefär tio år att färdigställa Kärnan från ritning till färdigt försvarstorn? Tornet har förstås moderniserats en hel del under åren. Men det var nära att Kärnan gick under, för Magnus Stenbock tyckte att man skulle spränga byggnaden i luften. Som tur var skedde aldrig detta hemska dåd och 1894 öppnades Kärnan upp för allmänheten. Och vi ska vara tacksamma att Kärnan fortfarande står kvar där i parken, precis som den har gjort i flera hundratals år. Hur många städer har egentligen något liknande?

Kärnan är värd flera besök och jag hoppas att du hittar 30 minuter, för mer än så tar det inte att besöka Helsingborgs vackraste torn. Varför inte unna dig själv lite egentid? Väl på plats, stanna upp en stund och låt dina intryck färdas tillbaka i tiden. Låt dig själv bli en del av Kärnans spännande historia. Låt dina fingertoppar nudda vid det svala teglet innan du beger dig högst upp i tornet för att titta ut över Helsingborg och Öresund. Här uppe spanar du ut över samma sund som man gjorde när Kärnan var helt ny.

När var du i Kärnan sist? Planera ett besök redan i dag, det är alltid fri entré med Kulturkortet. Kärnan har öppet varje dag fram till och med 4 oktober. Vill du veta ännu mer om Helsingborgs älskade torn ska du ladda ner appen Guide Helsingborg till din mobil. Kärnan, en plats att se upp till.

Vad: Besök Kärnan
När: Öppet dagligen till och med 4 oktober
Var: Kärnan, Slottshagsparken i Helsingborg
Pris: Fri entré med Kulturkortet, ordinarie entréavgift 60 kronor

Lämna en kommentar