När kulturfriheten försvann i Helsingborgs hjärta

PS
Paul Svensson

När det mesta ställts in har vi alla fått ställa om. Och även om vi inte kunde ställa in 2020 siktar vi vidare och ställer in oss på att 2021 blir ett bättre år på alla sätt och vis. Det måste bli ett år då kulturfriheten kommer tillbaka i Helsingborg. Men vad betyder egentligen kulturfrihet i staden vid havet?

Så här i tider av nedstängning och allt striktare restriktioner blir det än uppenbarare hur viktigt det är med kulturfrihet i ett samhälle. Och med kulturfrihet menar jag möjligheten att som invånare och besökare att själv få bestämma vilka kulturplatser du vill spendera din tid på. Just nu har kulturfriheten försvunnit i Helsingborg och vi har alla fått ställa om. Säkerheten för vår hälsa måste komma först, helt klart. Det kommer dock att bli bättre och många är vi som längtar till kulturfriheten kommer tillbaka till staden igen. Den behöver vi alla, för den är otroligt viktig.

Här i Helsingborg är vi bortskämda med ett rikt kulturliv. Det kan vara bra att tänka på i tider som dessa. Ett kulturliv som du bland annat hittar i stadens hjärta, city. Här kan du se upp till stadens historia vart du än går, Kärnan sträcker sig än i dag mot skyn och har stått på plats i Slottshagsparken i flera hundratals år. Helsingborgs mest kända landmärke stod en gång i tiden för invånarnas frihet, i dag är det en plats för kultur och spännande berättelser från en svunnen tid.

Och på gångavstånd från Kärnan finns ännu en plats där Helsingborgs kultur lever och frodas. Dunkers kulturhus är dedikerat kulturella upplevelser för alla sinnen. I tider med kulturfrihet kan du besöka huset dagligen för att upptäcka intressanta utställningar, konst, teater och musik från världens alla hörn. Och kanske hittar du även dig själv där inne om du har tur.

På tal om musik och teater. Ytterligare ett par hundra meter från Dunkers kulturhus ligger Helsingborgs konserthus och Helsingborgs stadsteater. Men när var du där sist? Tänk dig nu en stad utan tillgång till kulturfrihet även under normala omständigheter. Tanken är skrämmande. Ett modernt samhälle behöver sann kulturfrihet med allt vad det innebär för att världen inte ska stagnera, den får aldrig stanna upp. Om det inte är för vår säkerhet, förstås.

Kulturfriheten försvann i Helsingborg city under senare delen av 2020. Men den försvann aldrig helt från Helsingborg och ur vår eget hjärta och från våra egna tankar. Det är också i dessa tankar vi finner tröst om att kulturfriheten kommer tillbaka. Och det är just därför dessa tankar är så otroligt viktiga nu, för vi behöver kulturfrihet på riktigt i stadens hjärta vid havet.

Lämna en kommentar