När möjligheter fångas i ögonblick

DN
Dennis Nilsson

Den amerikanska folkmusiken lever fortfarande i göteborgaren med rötter i Skåne och Etiopien, Daniel Lemma. Det är inte mycket mer än en stålsträngad gura och en mick som krävs för att publiken ska hamna i en gungstol med en whisky på den amerikanska verandan. Dunkerspubliken kan med värme se fram emot en intim och avskalad kväll med herr Lemma 18 oktober.

Det fina med Lemmas musik är också att trots den tydliga inspirationen från den amerikanska folkmusiken så sipprar det igenom soul, gospel och reggae vilket ger lyssnaren en hel palett med musikaliska intryck.

Även om Daniels musik innehåller många olika sound så är artisten själv svag för det enkla, avskalade och oproducerade som den amerikanska folkmusiken innebar förr i tiden, tex genom så kallade fältinspelningar. Ett tillfälle där musikerna möttes i ett rum, musiken sögs upp av en tratt och vibrationerna flög vidare till en nål som ristade skivan… ett par minuter där möjligheterna fångas i ett enda ögonblick och blir eviga. Ett förfarande där det inte handlar om att mejsla fram det perfekta utan att hitta det perfekta i mötet mellan människor och den musikaliska känslan.

Om Daniel spelar in sin konsert på Dunkers och resultatet hamnar på vinyl återstår att se. Hur som helst är han en del av ”Dunkers Big 5” i höst vilket ger publiken chansen att komma honom nära och förhoppningsvis blir det ett ögonblick många av oss får möjlighet att fånga.

Ordinarie entré 350 kronor. Med Kulturkort 295 kronor. Biljetter köps på Ticketmaster (kod kulturtant) eller Dunkers kulturhus.

Nedan ett klipp från youtube med Daniel och Hot this year band.

Lämna en kommentar