Naturen har alltid öppet

PS
Paul Svensson

Medan vissa verksamheter håller stängt och arrangemang ställs in både här och där kan man alltid lita på naturen. Det är här vi hittar energi för återhämtning och styrka att växa. Och som tur är har naturen alltid öppet. Helsingborg har många fina grönområden men bara på Fredriksdal museer och trädgårdar kan man kombinera en tur i skogen med lantlig idyll och historiska parker och trädgårdar på ett och samma besök. Fram till och med 31 mars 2021 är det dessutom fri entré på området för alla besökare.

Ett grönt äventyr. Det är omöjligt att inte tänka på ordet äventyr när man sätter sin fot innanför Fredriksdals grindar och befinner sig på den grusbelagda gången som leder fram till herrgården med de röda fönsterkarmarna. Gruset knastrar under kängorna och det finns flera olika vägar att välja emellan innan man når Fredriksdals hjärta. Och gemensamt för dem alla är att de är starten på det där gröna äventyret på ett eller annat sätt. Stigarna leder också till inre ro och mysiga platser där du kan låta dina tankar vandra fritt. Det är väl dokumenterat att naturen har en positiv inverkan på våra sinnen och den sänker också stressnivån. Jo, en tackar i tider som dessa.

Varje äventyr börjar med ett steg och på Fredriksdal museer och trädgårdar har du hela 36 hektar med natur att stega omkring på. Här samsas åkrar med skog, stad med landsbygd. Det är just den stora naturvariationen som gör Fredriksdal till en sådan unik plats att besöka. Året om. Låt tiden försvinna bort en stund och följ de virvlande löven på de små naturstigarna som leder genom höstvackra parker, säsongsvilande trädgårdar och förbi lantrasdjur som bräker, grymtar och gnäggar. På området finns det även gott om fåglar och busiga ekorrar som kilar från gren till gren. Slå dig ner på en bänk och njut en stund av naturens föreställningar tillsammans med en kopp rykande het choklad, kaffe eller te (eller vad du kan tänkas ha med dig i termosen).

Förutom den härligt gröna naturupplevelsen finns det också mängder med vackra hus och gårdar från förr längs naturstigarna. Lägg gärna en hand mot virket, blunda och försök föreställ dig hur det skulle vara att bo i en av de där gamla gårdarna med halmtak. Gör en inre resa till en tid då man värmde upp hus och hem med en liten kamin och där man odlade sin egen mat utanför dörren. Det finns ungefär 50 historiska byggnader innanför Fredriksdals gröna häckar.

Det som gör naturupplevelsen än starkare på just Fredriksdal är friluftsmuseets viktiga arbete med att bevara hotade vilda växter. På något sätt genomsyras området av den känslan och i den botaniska trädgården kan du upptäcka ett stort urval av Skånes unika växtvärld. Här finns till och med växter som du inte ens trodde fanns. Det är därför viktigt att du håller dig till stigarna så du inte skulle råka trampa på en sällsynt blomma eller växt när du upptäcker naturen på Fredriksdal.

Om du vill göra mer än bara promenera på ditt besök rekommenderar vi att ladda ner appen Guide Helsingborg till din mobil. Kombinera nytta med nöje och gå en guidad tur över området. Det finns även en audioguide speciellt anpassad för barn, där Nic Schröder berättar mer om det som finns att lära på Fredriksdal. Guide Helsingborg laddar du ner helt kostnadsfritt från App Store och Google Play.

Naturen har alltid öppet. Däremot får du anpassa dig efter Fredriksdals öppettider om du vill njuta av naturen på området, vilket du kan göra alla dagar i veckan mellan klockan 10.00–16.00. Just nu är det fri entré fram till och med 31 mars, 2021. Passa på att ta en promenad i naturen och upptäck ditt eget gröna äventyr i Fredriksdals historia.

Vad: Koppla av i naturen
När: 12 november 2020-31 mars 2021
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré till och med 31 mars 2021

Lämna en kommentar