Nu är det snart jul igen med Carl Larsson

HW
Henrik Wilhelmsson

I år infaller första advent söndagen den 3 december, vilket passande nog är samma dag som Dunkers kulturhus öppnar dörrarna till Carl Larssons klassiska triptyk i utställningen ”Nu är det jul igen”. Vi ställde ett par frågor till Birgitta Witting, antikvarie på stadens museum, om kopplingen till Helsingborg och varför just detta konstverk betyder så mycket för den svenska jultraditionen.

Varför tror du att just detta verk har en sådan stor inverkan på den svenska julkänslan? Carl Larssons målning är själva sinnebilden för den jul som många önskar sig: familjen och nära och kära är samlade och lugn och frid råder. ”Carl Larsson-julen är avskalad men varm och hemtrevlig. Inget glitter, men väl halmbockar och hemslöjd…”, skriver man i Sköna hems julnummer 2013. I verkligheten upplever många julen som en oerhört stressig och kravfylld tid där många viljor och önskemål skall jämkas ihop. Men att familjen Larssons jul är betydelsefull för oss svenskar förstår man när man googlar ”Carl Larsson jul” och får 405 000 träffar.

Vad är kopplingen till Helsingborg? Hade Carl Larsson själv några familjeband till staden? Vad jag vet finns det inga familjeband till staden, kopplingen till Helsingborg är istället att donatorerna, Malte och Elvira Sommelius var helsingborgare. Paret donerade ekonomiska medel 1903 och 1907. Året senare, 1908, köpte Helsingborgs museum målningen direkt av konstnären.

Hur mycket är konstverket värderat till i dag? Konstverket är den första tavlan i museets samling och har ett stort kulturhistoriskt värde för Helsingborg och helsingborgarna.

Hur stort intresse finns det för ”Nu är det jul igen” på den internationella marknaden? Målningen har lånats ut till Norge, Danmark, Tyskland, Finland och USA.

Många helsingborgare ser ”Nu är det jul igen” som sitt eget konstverk. Hur kommer det sig? För att det är det! Helsingborgs museisamling tillhör staden och dess invånare.

Påverkar ”Nu är det jul igen” din egen känsla för julen?   Det är något visst med att se den vackra målningen plockas fram ur magasinet varje år och det är alltid lika roligt att visa den.

Det här är inte första gången som ”Nu är det jul igen” visas på Dunkers kulturhus. I Helsingborg hör det snarare till en av de stora jultraditionerna att visa Carl Larssons betydande konstverk i juletider. Däremot är det första gången som den klassiska målningen kommer att visas i ett alldeles eget rum på Dunkers entréplan: 81 m². Ta tillfället i akt och ta dig ner till Dunkers för att titta på helsingborgarnas ”egna” verk. Utställningen pågår mellan 3 december och 7 januari 2018 och det är fri entré.

Vad: Utställningen ”Nu är det jul igen” När: 3 december – 7 januari 2018 Var: Dunkers kulturhus, 81m2 på entréplan Pris: Fri entré