Nu intar dansen Dunkers – premiär för Smashing

HW
Henrik Wilhelmsson

Gillar du dans? Då är Dunkers the place to be under helgerna i april och maj. För inte nog med att evenemanget Dans är Glädje fyller kulturhuset den 23 april, det blir även premiär för den egenproducerade dansföreställningen Smashing under Dansens Dag, som infaller den 29 april. Let´s dance!

Efter två års grunnande på hur utveckla dansen på Dunkers blir det nu äntligen verklighet med en egenproducerad dansföreställning när Smashing har preniär på Dansens dag den 29 april. 

– Förra året testade vi våra samarbetsmöjligheter under gatuteaterfestivalen Passage där Sara (ekman, red anm) och två kollegor, Jonas Svensson och Ola Simonsson, gjorde en bejublad liten föreställning på Dunkers brygga inför en stor, välkomnande och jublande publik. Det smakade mer och inför årets Dansens Dag var det naturligt att fråga oss: ska vi gå vidare och undersöka huset? När vårt Atrium dessutom fanns som en möjlig scenyta som skulle kunna erbjuda en spelplats, nästan som gatuteater, fast inomhus med publik som kan se från alla håll då var saken klar: vi gör det, säger Iréne Grahn.

Dans sprungen ur Henry Dunkers arv Så vad är då resultatet? Regissör och tillika dansare Sara Ekman utvecklar:  – Smashing är en kärleksfull betraktelse av tenniskonsten med dans, teater och musik som uttrycksmedel. Inspiration till föreställningen är Henry Dunker; tennisbollar, tennisdräkter, gummistövlar och regnkappor – det praktiskt användbara i livet. I fria associationer undersöker vi spelplan och spelregler, som kanske lika gärna kan vara metaforer för livet vi lever.

Utgångspunkterna i dansen hittades alltså i huset självt. Dunkers & Tretorn, där många Helsingborgsfamiljer har någon anknytning till fabriken i sin historia. Gummi och tennisbollar blev de yttre konkreta föremålen. Ur dessa föds rörelse, humor och överraskning. Under en månad april/ maj skapas och dansas föreställningen Smashing varje helg! Allt för öppen ridå i husets hjärtpunkt – Atriet.

Performance i ITALIA med Kulturskolan Men inte nog med det. Det blir mer dans i form av en performance som kommer att ges i fotoutställningen ITALIA tillsammans med gästspel av Kulturskolans elever. Denna ges samma helger som Smashing äger rum. – Dansarna förhåller sig fritt till innehållet men ger ändå sitt perspektiv på fotografernas perspektiv på Italien. Genom tre gästspel av Kulturskolans elever och lärare har vi dessutom kunnat skapa lite mer Italien mitt i rummen, mitt bland bilderna. Vi välkomnar utställningsbesökarna in i ca 15 minuter av andra perspektiv, säger Iréne Grahn.

Vad: Dans på DunkersVar: Dunkers kulturhus, Atriet samt i utställningen ITALIANär: Dans är glädje 23 april och Dansens Dag med Smashing 29 april. Därutöver ges Smashing: 30/4, 6 – 7/5, 13 – 14/5 & 20 – 21/5 klockan 12 och 15 i Atriet. Den extra performancen i utställningen ITALIA med Kulturskolans elever ges klockan 13 under de helger som Smashing ges. Kostnad: Med Kulturkort kostar det gratis, så klart. För performance i ITALIA är det utställningsinträde som gäller. Föreställningarna i Atriet är liksom allt annat utbud på första plan kostnadsfritt.   

Här kan du ta ett kik på en teaser för Smashing om du vill.