Ny bokserie om Helsingborgs historia

PS
Paul Svensson

Hur mycket kan det hända i en stad på 45 år? Oändligt mycket och särskilt i en växande stad som Helsingborg. I stadsmonografin, Speglingar av en tid 1970–2015, presenteras 45 år med händelser som kommit att forma staden till vad den är i dag. Boken säljs av Helsingborgs museum och finns till försäljning från och med 24 september på Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar.

En klok person sa att vi ska leva i nuet för att njuta av våra liv. Men ibland behöver man stanna upp, titta i backspegeln och reflektera över det som har varit för att komma framåt igen. I Speglingar av en tid 1970–2015 tittar författarna Karin Gustavsson, Mats Greiff och Lars-Eric Jönsson på en rad olika händelser i Helsingborgs historia. Man fokuserar i huvudsak på två aspekter av stadens utveckling under årtalen i titeln.

Från Miljonprogrammet till kultur- och fritidsverksamheter 
Den första aspekten handlar om stadsdelen Dalhem, som är ett exempel på den stora satsning på nya bostäder i Sverige som går under benämningen Miljonprogrammet. Den andra handlar om utvecklingen inom kultur- och fritidsverksamheterna i Helsingborg. Här går man också igenom hur invånarna tog del av det växande utbudet av aktiviteter under den aktuella perioden. I boken berättar man även om stadens moderna historia via fem olika platser i staden.

Försäljningsstart på Mikaeli marknad
För dig som vill lägga fingrarna på I Speglingar av en tid 1970–2015 är det försäljningsstart 24 september på Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar. Detta är en första del av volym IX som skildrar Helsingborg 1970–2015. Dagen till ära får du även ett introduktionspris på 235 kronor. Ordinarie pris är 250 kronor.

Vad: hundratals sidor med Helsingborgs historia
Var: Mikaeli marknad, Fredriksdal museer och trädgårdar
När: försäljningsstart 24 september
Pris: introduktionspris 235 kronor (gäller 24 september(, ordinarie pris är 250 kronor