Ny samarbetspartner: Wällufsbygdens hembygdsförening

LL
Louise Lund
Wällufsbygdens hembygdsförening

Nu kan vi presentera en sprillans ny samarbetspartner till Kulturkortet: Wällufsbygdens hembygdsförening. I föreningens museum får du en gedigen inblick i hur man levde och arbetade förr. Här kan du bland annat skåda en fullt utrustad och körbar brandbil från 1937, en charmig lanthandel och 100 löpmeter med böcker. Med Kulturkortet får du 25 procent rabatt på entrépriset och 10 procent rabatt på fika.

Strax utanför Påarp, cirka en mil öster om Helsingborg, hittar vi Wällufsbygdens hembygdsförening. Här tillvaratas och bevaras verktyg, maskiner, hushållsföremål och andra saker från förr som har anknytning till orten. Med detta vill man att kommande generationer ska kunna se hur folk levde och använde olika hjälpmedel för att klara av det dagliga arbetet. Föreningen drivs ideellt av eldsjälar och alla som önskar att vara med är välkomna.

Föreningens museum är fördelat på fyra byggnader med två våningar i varje. I byggnad A finns bland annat en lanthandel, smedja och konditori – samtliga komplett inredda. På den övre våningen finns också en hel skolsal från 1900-talets början. I byggnad B hittar vi den imponerande, och fullt utrustade, brandbilen anno 1937. Förr användes den av Mörarps brandkår, men nu används den på hembygdsdagen och vid rallyn med gamla bilar. Här kan du även se en statarbostad och ett rum från 1940–1950-talen. Byggnad C bjuder bland annat på gamla vagnar och olika redskap. D-byggnaden, som delvis är under konstruktion, innehåller tillfälliga utställningar.

Utöver de olika byggnaderna finns det dessutom en trädgård på området som är öppen året runt. I den hittar du exempelvis flera perenna växter, krydd- och medicinalväxter samt bärodlingar.

Under året anordnar föreningen flera arrangemang. Kommande arrangemang:

  • 23 juli: Öppet hus med våffelservering
  • 20 augusti: Hembygdsdag
  • 23 september: Påarps textiltdag
  • 18 november: Julhantverksmässa

Vad: hembygdsförening och museum på 1 300 kvadratmeter med spännande attiraljer från förr
När: Föreningen tar emot besök enligt överenskommelse. Kontakta Anders Andrén på 0705-22 75 98.
Var: Wällufsbygdens hembygdsförening. Adress: Välluvsvägen 24, 253 51 Påarp
Entré: 30 kronor med Kulturkortet, 40 kronor ordinarie pris