Ny utomhusutställning om hållbar snittblomsodling

PS
Paul Svensson

Precis som människan behöver naturen också tid på sig och en hel del kärlek för att må bra. I sommar visar Fredriksdal museer och trädgårdar en helt ny utomhusutställning om hållbar snittblomsodling. Utställningen heter Blomsterbönder och bygger på konceptet med slow flowers. Blomsterbönder är producerad tillsammans med fotografen Lena Koller och journalisten Lisa Ising och visas från 8 maj mitt ibland allt det gröna och sköna i museets fruktträdgård.

Det är lätt att få en inre bild över hur vackert det kan bli med en härlig utomhusutställning på Fredriksdal museer och trädgårdar. Blunda en stund och tänk på sommarens dofter och fjärilar och blomster i alla möjliga färger. Det finns knappast någon bättre plats i hela Helsingborg för en utställning på temat hållbar snittblomsodling. Fredriksdal har arbetat länge med hållbarhet och här får naturen ta den tid som behövs utan att man stressar den med konstgjorda gödningsmedel eller tar andra genvägar för att nå snabbare resultat.

Och just tid och hållbarhet utgör den gröna ryggraden i begreppet slow flowers. Här fokuserar man på närodlade blomster i säsong från frö till färdig bukett. Den nya utomhusutställningen bygger på fotografen Lena Kollers personliga porträtt och vackra bilder i samklang med Lisa Isings texter från boken med samma namn, Blomsterbönder.

I utställningen tittar Fredriksdal också närmare på svensk snittblomsodling, trädgårdsmästare, odlare, säsongens vackraste blomster samt blommor och bin. Alla spelar de en viktig roll för det naturliga kretsloppet i slow flowers. Man delar också med sig av värdefulla odlingstips och tanken är att Blomsterbönder både ska informera och inspirera besökare till att plantera hållbara snittblomsodlingar i sina egna trädgårdar.

Blomsterbönder ingår i ordinarie entréavgift och visas från 8 maj till och med 26 september. Eftersom utställningen visas utomhus i Fredriksdals fruktträdgård finns det gott om plats för besökare att hålla tryggt avstånd till varandra.

Vad: En utomhusutställning om slow flowers
När: 8 maj-26 september
Var: Fruktträdgården på Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 1 april-31 maj 80 kronor, 1 juni-31 augusti 100 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Lämna en kommentar