Nya cirkuskonster med Sirqus Alfon

HW
Henrik Wilhelmsson

Känner du doften av jordnötter och elefanter? Inte? Lugn, du har ändå kommit till helt rätt plats för en cirkusupplevelse. Sirqus Alfon är en prisbelönt musikteatergrupp från Sverige och den 7 mars kommer de till Dunkers för att uppträda med sin unika show I Am Somebody. Har du ett Kulturkort får du dessutom hela 55 kr rabatt på entrébiljetten.

Cirkusen kommer till Helsingborg. En cirkus utan djur och sågspån, fladdrande tältdukar och allt vad tragiska clowner heter. Men det finns ändå ett par likheter med den här typen av cirkus och den som P.T. Barnum var med och grundade i USA under 1800-talet. För precis som då är det här en show där underhållningen står i fokus och där publiken bjuds på något riktigt originellt.

Sirqus Alfon är modernt. Kritikerna har lovordat den nya showen och konceptet har rönt stora framgångar utomlands. Under Adelaide Fringe 2017 vann gruppen det prestigefyllda priset som ”Bästa föreställning alla kategorier” med just I Am Somebody. De har även uppträtt på amerikansk mark. ”Sirqus Alfon är en frisk fläkt. Det är innovativt, det är smart, det är unikt och det är riktigt, riktigt underhållande”, skriver Channel 44.

Men vad är det egentligen de gör? Underhåller. Roar. Skapar. För det här är underhållning i sin rätta bemärkelse. I föreställningen I Am Somebody tar man vara på det digitala och involveras allt ifrån grön laser och optiska illusioner till rena rama specialeffekter. Det är ett fartfyllt uppträdande där gruppen bjuder på 60 minuter musikteater genom att bryta barriären mellan det verkliga och det fiktiva. Sirqus Alfon kombinerar det som händer på scenen med snabba videoloopar och bakgrundsmiljöer på en stor skärm. Resultatet blir en virtuell upplevelse där de tre artisterna färdas mellan olika typer av popkulturvärldar och bombar publiken med galet underbar kreativitet.

När? Onsdagen 7 mars klockan 19:00 på Dunkers kulturhus. Perfekt inledning på våren (med lite tur har även den sibiriska kylan gett sig av då). Givet för alla som har upplevt 80-, 90- och 2000-talet. En cirkus för den moderna människan. Biljetter köper du i sedvanlig ordning via Ticketmaster eller på Dunkers. 

Vad: Sirqus Alfon När: 7 mars klockan 19.00 Var: Dunkers kulturhus, Teatersalen Pris: Ordinarie pris 250 kr, med Kulturkortet 195 kr, studerande 150 kr och barn och ungdom upp till 18 år 100 kr   

Så här såg det ut när de gick vidare i America’s got talent: