Nya filmer på Röda Kvarn i januari

PS
Paul Svensson

Oavsett vad det nya året för med sig är det garanterat att Röda Kvarn levererar ett helt lass med nya filmer i januari. Det blir både dramatiskt, roligt och lite skrämmande i biosalongerna under årets första månad.

När det kommer till premiärer är det fredagar som gäller för nya filmer på Röda Kvarn. Månaden bjuder på sex nya titlar och redan 6 januari går Eldens färger och En sång för min dotter upp i salongerna.
Den första filmen kommer från Frankrike och utspelar sig i Paris 1927. Det här är en klassisk historia om avund, girighet och hämnd. Påkostat, snyggt och välspelat.
I En sång för min dotter förflyttar vi oss från 1920-talets Paris till dagens moderna värld. Filmen handlar om Amaia och hennes partner Javi som precis har blivit föräldrar till en liten dotter. När livet tvingar Javi att ta jobb i en annan stad måste Amaia flytta hem till sina föräldrar hus i en mysig kuststad i Baskien. Det visar sig snabbt att livet som nybliven mamma är allt annat än lätt och särskilt när hon nu bor hemma hos sin egen mamma igen.

Svinkul för hela familjen
Sju dagar senare sätter Röda Kvarn knorr på helgen tillsammans med den animerade familjefilmen Knorr. Filmen handlar om nioåriga Luce som får en liten griskulting i födelsedagspresent av sin morfar. Men att ha en gris hemma är inte riktigt som att ha en hund. Eller? Det här är en humoristisk saga om vänskap, relationer och tillit.
Knorr har belönats med priset Gyllene Kalven, som är Nederländernas motsvarighet till Guldbaggen i Sverige.

Historier från verkligheten
Fredag 20 januari tar vi steget ut i världen med de båda filmerna Holy Spider och Wannsee 1942.
Thrillern Holy Spider bygger på den sanna berättelsen om massmördaren Saeed Hanaei som tog livet av 16 kvinnor i början av 2000-talet i Iran. I huvudrollen ser vi Zahra Amir Ebrahhimi som Rahimi, en kvinnlig journalist som är mördaren på spåren.
I Wannasee 1942 kastas vi raskt tillbaka till andra världskriget och ögonblicket då den tyska krigsmaskinen var i full gång med att planera det mest fruktansvärda brottet i historien. Filmen fokuserar kring tyskarnas besatthet av att göra sig av med alla judar.
Filmen är inspelad på exakt samma plats som tyskarna använde för sin Wannsee-konferens under andra världskriget.

Stjärnspäckat från Irland
Sista premiärfilmen i januari är The Banshees of Ishiherin. Dag 27 är dagen som gäller och den här hyllade rullen spänner över flera olika genrer. Det är lite drama, en dos komedi, en nypa historia men också en bit mysterium. I huvudrollerna ser vi Colin Farrell och Brendan Gleeson. De spelar två vänner vars vänskap helt plötsligt förvandlas till något mardrömslikt.
Filmen är regisserad av Martin McDonagh, som också har gjort den hyllade Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

biorodakvarn.se hittar du alltid komplett filmutbud, tider och mer information om alla nya och inte lika nya filmer som visas i januari.

Vad: biofilm från hela världen
När: januari
Var: Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: med Kulturkortet har du alltid 80 kronor rabatt på Röda Kvarn-kortet