Nya filmer på Röda Kvarn i mars

PS
Paul Svensson

Våren är äntligen här och med den kommer också många nya filmer på Helsingborgs äldsta biograf. Med Kulturkortet har du fin rabatt på Röda Kvarns nya filmkort, vilket kommer laddat med rabatter på biobiljetterna och en massa annat gott. Häng med när vi går igenom vilka filmer du inte får missa i biomörkret i slutet av mars.

Vi är tre veckor in i mars men ännu återstår det ett gäng nya filmpremiärer på Röda Kvarn. Fredag 24 mars är det premiär för inte mindre än fyra nya filmer.
Filmen EO var Oscarsnominerad till bästa utländska film och handlar om en åsnas osannolika resa genom moderna Europa. Hela filmen utspelar sig genom åsnans ögon och kritiker har hyllat filmen och bland annat kallat dem för djärv. Filmen vann också juryns prins vid Cannesfestivalen 2022.
I stjärnspäckade Maybe I Do står det unga paret Michelle och Allen i fokus. De planerar att gifta sig men ska först ska de presentera sina föräldrar för varandra. Det visar sig snart att deras föräldrar redan känner varandra på en intim nivå. I huvudrollerna ser vi Diane Keaton, Susan Sarandon, Richard Gere och William H. Macy,
Från äktenskap och relationer i modern tid till 1877 och filmen Korsett. Filmen handlar om Elizabeth, som är både kejsarinnan av Österrike och drottning av Ungern. När Elizabeth fyller 40 år ser omvärlden på henne som en gammal kvinna, vilket gör att hon börjar knyta sin korsett hårdare och hårdare. Allt för att upprätthålla sin image som en av de vackraste kvinnorna i världen. Kritiker har hyllat filmen och kallat den både kvick, djärv och ett övertygande porträtt av en missnöjd kvinna.
Den fjärde filmen på 24 mars-listan heter Saint Omer och är ett verklighetsbaserat drama från Frankrike. Filmen handlar om den unga författaren Rama som är med på en rättegång där en kvinna står åtalad för att ha mördat sin 15 månader gamla dotter. Manuset är skrivet av Alice Diops och författaren Maria NDiaye. Omskakande och starkt.

Veckan senare går ytterligare tre filmer upp på biodukarna på Röda Kvarn. Det blir blandad kompott med drama, kärlek och animerat. Motståndaren är ett gripande drama där vi får följa en familj från Iran som flyr till Sverige. På plats försöker de skapa sig ett nytt liv men snart hinner det förflutna ikapp dem och hela deras trygghet hotas att slås sönder.
Från norra Sverige till Paris 1981. Passagerare i natten har beskrivits som årets mest stämningsfulla Parisromantik. Filmen utspelar sig under valnatten i Frankrike 1981 och i huvudrollen ser vi Charlotte Gainsbourg som nyskild tonårsförälder med en oanad talang för att ta hand om vilsna själar. För regi står Mikaël Hers.
Även så här i slutet av månaden händer det också lite kul för biografens yngre besökare. I den animerade filmen, Folk och rövare i Kamomilla stad (baserad på Thorbjør Egners älskade berättelse), får vi följa de tre rånarna Kasper, Jesper och Jonathan. I den här berättelsen får trion chansen att visa att de kan mer än bara att knycka saker.

Notera att från och med 20 januari 2023 gäller nya priser och rabattformer på Röda Kvarn. Ordinarie filmpriser höjs till 150 kronor. Med Kulturkortet har du rabatt på Röda Kvarns filmkort, vilket gör att biobiljetterna endast kostar 125 kronor per besök.
På biorodakvarn.se kan du läsa mer om vad som gäller och spana in aktuella filmvisningar och kommande premiärer.

Vad: på bio på Röda Kvarn
När: mars 2023
Var: Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: med Kulturkortet får du 80 kronor rabatt på Röda Kvarns filmkort