Nya utställningar på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Efter att ha varit stängda en stor del av hösten och under hela vintern öppnar nu äntligen Dunkers kulturhus utställningar igen. Just nu visas Gråvargar och Älgbrorsor i den stora utställningshallen och på entréplan finns det flera utställningar med fri entré för alla besökare. Man tar dock bara in ett visst antal besökare per utställning och för att besöka utställningarna på plan 3 behöver du en entrébiljett.  

På Dunkers kulturhus fungerar det lite annorlunda den här säsongen. När man nu öppnat upp utställningarna igen är det i mindre skala och man tar endast in ett fåtal personer åt gången i varje utställning. Besökare till utställningshallarna på plan 3 behöver en biljett per person samt boka tid för sitt besök. I förköpet väljer du tid för besöket och sedan kan du besöka utställningen under den angivna tidsperioden. Detta gäller endast för utställningar på plan 3. Och det gäller alla besökare, även barn och unga samt dig med Kulturkortet. Biljetter hittar du via Helsingborgs kulturbutik – köp online för att säkra önskad tid. Genom att förköpa biljett online undviker du också köbildning i biljettkassan på Dunkers kulturhus. Köper du biljett på plats i biljettkassan gäller biljetten endast den dagen du köper den. Alla besökare måste visa upp sin biljett i biljettkassan innan de får tillgång till aktuella utställningar på plan 3. Utställningarna på entréplan har fri entré och kräver ingen biljett eller att du bokar tid för besöket, däremot tillåts endast ett visst antal personer i hallarna på samma gång.

Gråvargar och Älgbrorsor
Familjefavoriten Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld är på plats i huset fram till och med 25 april. Utställningen visar Pijas fantastiska illustrationer som speglar oss människor, stora som små. Innehållet inspirerar till fantasifyllda tankar genom att låta böckernas bilder kliva ur sin bokliga form. Det är både lite spännande och tänkvärt på samma gång. Utställningen ingår i ordinarie entrépris. Till den här utställningen behöver du entrébiljett samt boka tid för ditt besök. Detta gör du via Helsingborgs kulturbutik eller på plats på Dunkers kulturhus.

Utställningar med fri entré
Dunkers kulturhus entréplanskoncept handlar om att alla ska kunna uppleva bra utställningar. Allt som visas här har fri entré och just nu kan du besöka inte mindre än fem olika utställningar: Affectio, Min väg till konsten, På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar, The journey to a permanent tattoo and the art behind it och Växtvërk.

Affectio
I Affectio undersöker konstnärerna Christel Jönsson och Lennart Persson om det går att göra verk som fungerar konstnärligt utifrån de traditioner som finns om stenar och kristaller. Här kan besökare till och med ställa sig inne i ett konstverk och se om de får kontakt med kroppens sju chakran. Affectio visas till och med 16 maj. Vill du läsa mer om utställningen och de två konstverken kan du göra det i vår längre artikel om just Affectio.

Växtvërk
På entréplan hittar du också utställningen Växtvërk. Den här utställningen handlar om att växa upp och allt vad det för med sig. Vissa gånger kan det här med att leva både vara jobbigt, härligt och allt där emellan. Ungdomarna som ligger bakom utställningen studerar estetisk kommunikation på Johannes Hedbergsgymnasiet och det här är deras berättelser. Utställningen visas till och med 18 april.

Två fotoprojekt på temat tatueringar
Min väg till konsten och The journey to a permanent tattoo and the art behind it är två andra utställningar som du kan besöka med fri entré. Det är två separata fotoprojekt men båda handlar om tatueringar. I min väg till konsten har Felicia Horner dokumenterat den konstnärliga passion som uppstår genom bläcket och som inspirerar och knyter samman generationer av tatueringskonstnärer.
Emilia Åkesson är en annan ung kvinna som låtit sig inspireras av tatueringar i sitt fotoprojekt, The journey to a permanent tattoo and the art behind it. Emilia drömmer själv om att en dag arbeta som tatueringsartist och i det här projektet berättar hon via bilder om konsten från idé till permanent tatuering.
Min väg till konsten och The journey to a permanent tattoo and the art behind it visas till och med 9 maj.

Från giftspottande dinosaurie till flykt över sundet
Den största utställningen på entréplan är en riktig klassiker där du kan upptäcka Helsingborgs spännande lokalhistoria. Utställningen heter förstås På gränsen – Helsingborgs lokalhistoria och museisamlingar. Här kan du lära dig mer om Helsingborgs historia hela vägen tillbaka till tiden då det sprang omkring dinosaurier på platsen.

Vad: Utställningar på Dunkers kulturhus
När: Nu
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Ordinarie entrépris 100 kronor, fri entré för barn och unga upp till 18 år samt för dig med Kulturkortet. Det är fri entré till utställningarna på entréplan.

Lämna en kommentar