Nytt språk lyfts varje månad på biblioteken

HW
Henrik Wilhelmsson

2018 blir Helsingborgs biblioteksverksamhet än mer internationell när Månadens språk går loss. Föreläsningar, samtal och bokcirklar varvas med språkinfluerad after work. Det franska språket är först ut i januari och i september blir det upp till besökaren att rösta fram vilket språk som ska vara tema. Och du som biblioteksbesökare får gärna komma med inspel kring programpunkter under hela året. 

Bibliotekets ordinarie verksamhet kommer kläs i en språkskrud varje månad under året, förutom sommarmånaderna juni till och med augusti. Språken kommer till exempel att färga av sig på ordinarie verksamhet som bokcirklar, högläsning, pyssel, författarsamtal och boksamtal men bli extra tydligt genom skräddarsydda arrangemang.   – Att varje månad lyfta fram ett språk på olika sätt är ett spännande grepp att framhäva den språkliga mångfald som finns i vårt samhälle. Vi tror också att Månadens språk kan väcka nyfikenhet kring språk och kultur bland besökarna, både unga som äldre. Givetvis är detta också ett sätt för oss att understryka bibliotekets viktiga roll som bärare av just språk och kultur för vår breda och mångkulturella målgrupp, säger Eric Ahl, programsamordnare på Helsingborgs bibliotek. För att krydda språktemat en aning hålls varje månad även en After Work. För januari är det fransk soaré som tema 18 januari. På programmet står högläsning på franska och svenska ur den franska klassikern ”Le petit prince” av Antoine de Saint-Exupéry, varvat med pianomusik av Erik Satie och Claude Debussy, allt på Café Birger på Stadsbiblioteket. När finska tar vid i februari blir temat givetvis tango med möjlighet att få lära sig denna finska nationaldans. I mars är det ryska som gäller.  – Då har vi bokat in oss på biograf Röda Kvarn så det blir lite annorlunda. Vi kommer att visa den ryska filmen ”The Ark” och bjuda på ryskt tilltugg. Generellt är det på Café Birger som AW:n äger rum, men det mycket väl bli på andra platser också. Årets fulla program är ännu inte helt satt, så det får bli överraskningar efter hand, förklarar Eric Ahl. Öppet för besökaren att påverka innehållet Innehållet i var månads utbud på biblioteken beror också på intresset från vad besökarna önskar och vill ha, både programmässigt varje månad och vilket språk det ska bli i september.  – Vi vill så klart att våra besökare ska vara delaktiga, så man får gärna komma med förslag på innehåll till oss. Och det ska bli spännande att se vilket språk det blir i september. Det har vi helt lämnat öppet för att våra besökare ska kunna rösta fram det språkliga temat för den månaden.

För mer information om program och tider, se Helsingborgs biblioteks webbplats

Månadens språk på Helsingborgs bibliotek:Januari – franska. Februari – finska. Mars – ryska. April – arabiska. Maj – japanska. September – Helsingborgarnas val (omröstning). Oktober – romani. November – klingon (Star Trek-språk). December – thailändska.