Odla hälsa

Utställningen Odla Hälsa som är anordnad av Annika Christensen och Lydia Jeppsson äger rum i Sofiero Slottsträdgårdar för den tredje gången.

Utställningen äger rum från den 5 juni fram till 5 september. Utställningens syfte är att ge inspiration och stimulera fler att odla växter hemma. Utställning riktar sig till alla, de som har stor trädgård men även till dem som har mindre plats att odla, till exempel balkongen och altan. Och därför delas utställningen i två delar. Ena är till stora växter som man kan odla i trädgård och den andra delen är till inomhusväxter. Där får man kunskap och guidning på hur man odlar hemma.

Jag fick göra en intervju med Annika Christensen som förklarar mer om deras budskap av utställningen. I Hälsoteket har Annika kallat sitt växthus. Där samlar hon sina idéer och förslag som är byggda på kunskap och erfarenhet, om hur man omvandlar och använder växten som man odlat själv. Exempelvis man kan omvandla dem till kryddor, teer eller oljor. Men även för matlagning, medan det finns olika recept som Annika har skrivit själv. Bland annat finns det flera avdelningar för hur man kan utnyttja växten. Ena är Torka din skörd – där lär man sig hur man torkar sina växter på flera sätt, då det är ett sätt att konservera sin skörd på ett hållbart sätt. Till exempel via lufttorkning, torka i ollor eller med elektriskt mattork. I Trädgårdsteer kan man lära sig hur man gör sitt egen te på olika sätt och för olika bruk. Så som förkylningste, uppiggande te och sov gott-te. Medan i Spadelen får man inspiration för att skapa sitt eget spa hemma, med ingredienser från trädgården. Bl,a hur man gör en kroppskrubb- och fotskrubb, ansiktsvatten av daggkåpa och oljor från växten. Annika menar att vi i Sverige inte är lika bra på att utnyttja växter i vårt dagliga bruk och matlagning, jämfört med andra länder. Därför vill hon att fler ska göra det efter att man har blivit inspirerad av utställning. Då växterna är väldig bra för kropp och hälsa så som för miljön.

Texten är skriven av Spektra Medias unga redaktion där ett gäng sommarpraktikanter har som uppgift att skildra kulturlivet ur ett ungt perspektiv. Under några veckor framåt kommer du se fler artiklar från dem här på kulturkortet.se. 

Text: Yara Rajjoub – sommarpraktikant Spektra Media
Bild: Margarita Eilers – sommarpraktikant Spektra Media

Lämna en kommentar