Om hjälpare, stjälpare och flygande holländare

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Sms-meddelande från någonstans i Skåne. 

Kl 17:38:- Hej, är jättesen pga tågkaos. Vad gör du? Är du hemma? Kan du ta tvätten, vi har tid från kl. 18. Puss!

18:21:- Sitter fortf i ett helt fullproppat skittåg som har stått still i över en timme. Vore guld om du kunde laga något att käka ikväll. Puss

18:59:- Fan, nu har vi hamnat på ett nytt tåg (som också står stilla). Det luktar kräk och jag äter McDonald’s-mat. :.(

19:17- Det här är helt sjukt. Har bytt tåg 3 ggr och inget rör på sig. Tror du det går några bussar? Nej det gör det INTE. Har inte råd att lägga ut pengar på taxi, har typ 39 spänn kvar på kontot. Kan du komma och hämta mig?

19:48

– Du, är Behrang hemma? Tror vi kommer att sitta här hela natten om inte du lånar hans bil och kommer och hämtar…

21:05- Ok. Sitter äntligen på en extrainsatt överbefolkad helvetesbuss nu. Ses inte snart utan om 1000 år. 🙁 

Legenden om Den flygande holländaren berättar om kaptenen som för alltid får segla de sju haven. Förbannelsen ådrog han sig då han trotsade högre makter i ett fåfängt försök att runda Godahoppsudden. Bara en person kan rädda honom från att för alltid segla: Senta.

Tiden går och Skånes samtliga tåg verkar stå blickstilla. Efter timmar av frustration, frenetiskt sökande efter information på perrongens kommunikationstavlor, oromantisk kontakt per telefon och sms – så vet man någonstans att förr eller senare så måste väl ändå bussar med plyschsäten sättas in och köra oss hem från spåret. Frågan är bara när. I den inte så fluffiga vardagsverkligheteten kan man säga att, låt oss säga Skånetrafiken, är en mytens Senta – den enda som kan rädda en desillusionerad passagerare när ingen annan kan.

Föreställningen Flygande holländare är baserad på myten med nästan samma namn. Den handlar om kärlek och lycka men framför allt om mänskligt lidande i ett fyrverkeri av musik, dans och performance. Men även den grå vardagen gör sig påmind. Autentiska repliker är inmixade i det mytiska. I sin research slog nämligen regissör och ensemble sig i slang med turande helsingborgare på Sundet och frågade: Vad är lidande? Känner du någon som lider och kan du hjälpa denna person?

Olikt legenden går Stadsteaterns föreställning på tvärs med budskapet om att ödet endast kan bli förlöst av någon annan. Publiken uppmuntras inte till att vänta på någon annan som ska göra räddningsarbetet.

Det är upplyftande, för i en pendlarvärld är det sällan en passagerare som är hjälten. Det är alltid någon annan. Någon som, som i en dröm, lagar linjens kontakledningar, gör så att signalfelen upphör och sträckan, säg, Hjärup-Arlöv plötsligt blir framkomlig och tåget kan börja rulla. Ännu en Senta kommer till undsättning.

Från och med lördag den 26 januari kan du luta dig tillbaka i teatersalongen och leva dig in i sagan om hjältedåd och förbannelser, livets tjusning och outgrundliga vägar. Allt i förvissningen om att när som helst kan vi hjälpa eller bli hjälpta. Myndigheter som privatpersoner. Däremellan får vi lida, längta och löka i den vardagliga lunken.Biljett: 150 kr med Kulturkortet, 200 kr utan. Se alla datum i kalendern. Bilderna ovan på regissör Charlotte Engelkes, skådespelare Josef Palm, Ester Claesson, Bo G Andersson, Dan Kandell, Annika Kofoed, Robert Olofsson, Henrietta Wallberg och regiassistent Malena Laszlo under en repetition av Flygande holländare. Foto: Katarina Fagerström. Video: Direction Media Group

Prenumerera på vårt nyhetsbrev