Öppet hus på Kulturmagasinet

PS
Paul Svensson

En gång om året öppnar Kulturmagasinet upp dörrarna för allmänheten. Under ett par timmar får besökare gå bakom kulisserna och ta del av Helsingborgs stora museisamling, träffa konservatorerna och pedagoger som arbetar på Fredriksdal. I år är det öppet hus lördagen 18 november från klockan 11:00 till 16:00 med aktiviteter för alla åldrar.

En skatt behöver inte bara bestå av guldmynt, bländande juveler och dyrbara metaller. Det kan även vara möbler från förr, ett medeltida vapen som använts för att försvara staden mot dansken och dinglande kristallkronor från farfarsfars tid. Men i Kulturmagasinets valv finns också andra ting som inte är riktigt lika gamla. Kan du gissa vad det är? Om du gissade på använda gymnastikskor, kläder från 60-talet, VHS-kassetter och kartonger med hundratusentals foton är du helt rätt på det. Vänta nu lite grann, skrev jag inte precis att det handlade om skatter? Jo, det är sant. Låt mig förtydliga vad jag menar.

Kulturmagasinet har som uppgift att bevara tidens skatter både för dagens och framtidens generationer. För dig, dina föräldrar och självklart även för dina barn. Kort sagt har man skatter från alla möjliga olika tidsepoker i de underjordiska gångarna och valven som slingrar sig fram under marken på friluftsmuseet Fredriksdal. Om ett par hundra år kanske de använda gymnastikskorna från tidigt 2000-tal är precis lika värdefulla och spännande som ett par träskor från 1800-talet? Största delen av samlingen utgörs dock av riktigt fina gamla saker och ofta finns det även en spännande berättelse som följer med föremålen. Här är allt som har och kan tänkas få ett historiskt värde av intresse.

Precis som tidigare år kommer besökarna även i år att få följa med in bakom kulisserna och träffa några av personerna som gör det möjligt att hålla tidens skatter vid liv. Bland annat kommer du att få se hur det går till när de noggranna konservatorerna tar hand om de gamla föremålen i museisamlingen för att de ska hålla i många år framgent. Att titta på deras arbete är bara det väl värt ett besök på Kulturmagasinet.

Passa på att besöka Grafiska museet som håller öppet hela dagen. Det blir även specialvisning i naturhistoriska magasinet för barnfamiljer. Under eftermiddagen bjuds det också på kortare föredrag. Kom och lyssna och lär dig mer om kvinnan som donerade Fredriksdal till Helsingborgs stad, Gisela Trapp. Det blir också samtal om fattigvårdslagsstiftningen från 1918 samt lite om kanonfotografering. Du kommer också att få träffa arbetsgruppen som återskapat ett helt försvunnet kvarter. Hur är det ens möjligt? Det vete tusan, men räkna med att få reda på hur de gjorde när de skapade sin modell och vilken teknik de använde.

Spendera en eftermiddag på Kulturmagasinet och upplev flera århundrandens skatter under ett par timmar. Fri entré för alla.

Vad: Öppet hus Kulturmagasinet
När: 18 november 11:00-16:00
Var: Kulturmagasinet
Pris: Fri entré för alla

Lämna en kommentar