Oscarsnominerade filmer på Röda kvarn

PS
Paul Svensson

The Favorite. The Wife. Två av filmerna som visas på Röda kvarn i Helsingborg just nu. I slutet av februari kan de plocka hem några av filmvärldens finaste priser på Oscarsgalan i Los Angeles. Passa på att se dem nu och få fin Kulturkortsrabatt på biljettpriset.

Filmer från hela världen visas på Helsingborgs äldsta biograf. I januari och februari blir vi bortskämda med film från inte mindre än åtta olika länder. Och det är inte vilka filmer som helst. En hel del drama, spännande thrillers och även lite ironisk, svart humor från England. Sveriges bidrag kommer i form av komedin Britt-Marie var här, som bygger på Fredrick Backmans succéroman med samma namn, samt den av Björn Runge regisserade filmen The Wife. The Wife är ett gripande drama om vardagens bestyr, kärlek och att stå i skuggan av en Nobelpristagare i litteratur. Glenn Close gör en av sina bästa roller hittills och för insatsen har hon blivit Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll.

The Favorite är också en stor kandidat till att plocka hem ett par eftertraktade guldstatyetter på filmfesten i Los Angeles. Faktum är att The Favorite hör till en av de riktigt stora favoriterna på galan med sina tio nomineringar. Filmen är ett välgjort kostymdrama med härlig, svart humor i botten. Tänk dig tidigt 1700-tal. England och Frankrike drar inte jämt men trots att krigets fasor lurar runt hörnet fokuserar drottning Anne på viktigare saker … så som ankracing och ananasätande. Det blir upp till drottningens högra hand, Lady Sarah, att styra både landet och drottning Annes humörsvängningar.

Drama. Mångas favoritgenre och hör du till en av dem som gillar den typen av filmer kanske Den ödmjuka kan vara något för dig. Den här ukrainska filmen är inspirerad av en novell av Dostojevskij och handlar om en kvinnas kamp för att leverera ett paket till sin man i fängelset. Något som visar sig vara allt annat än lätt då makten och dess lakejer gör allt för hindra henne.
Fransk fägring blir det gott om i filmen Beskyddarna. Kärlek, förlust och motståndskraft är temat för den här historien som utspelar sig på familjen Paradiers gård under 1915-talet. Männen har begett sig till fronten och det blir nu upp till kvinnorna i familjen att ta hand om det hårda arbetet.

Under januari och februari kan du också njuta av det hyllade japanska dramat Shoplifters. Shoplifters har belönats med Guldpalmenpriset och mottagit toppbetyg över hela världen. Kritikerna är eniga – ”Finurligt mästerverk” och ”Årets bästa filmögonblick”. Här får du följa en familj med snattare som tar sig an en föräldralös flicka och släpper in henne i familjen. Det visar sig dock att oväntade händelser riskerar att avslöja gömda hemligheter som sätter hela familjens sammanhållning på prov.

Missa inte heller Bränd och Girl med fin Kulturkortsrabatt – alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris. Gemensamt för de båda filmerna är temat på drömmar och hopp. Bränd bygger på den japanska författaren Haruki Murakamis novell, Att bränna lador. Och i det belgiska dramat Girl drömmer 15-åriga Lara om att bli en professionell ballerina. Det enda problemet är att hon föddes som pojke, vilket gör det svårt för henne att klara av den hårda träningen som krävs för att bli en balettdansös.

Surfa in på biorodakvarn.se för komplett bioprogram och för att få koll på vilka tider och föreställningar som gäller. Har du Kulturkortet betalar du endast 95 kronor för en biobiljett, ordinarie pris är 115 kronor. Och vet du vad? Med Kulturkortet får du även tio kronor rabatt på barnfilmer som visas under helgerna.

Vad: Filmupplevelser i biomörkret
När: januari och februari
Var: Röda kvarn
Pris: 20 kr rabatt på biljettpriset (ordinarie pris 115 kr)

Lämna en kommentar