Oscarsnominerat på Röda kvarn i april

PS
Paul Svensson
Bio

April betyder nya filmer och goda popcorn på Helsingborgs äldsta biograf. Den här månaden visas flera filmer som i år är Oscarsnominerade i tunga kategorier, det blir ett kärt återseende med Marie Curie och för Röda kvarns yngsta besökare väntar en magisk drake och Roald Dahls lömska häxor. Som tidigare släpper man endast in åtta personer per salong och med Kulturkortet har du alltid rabatt på ordinarie biljettpris.

Söndag 25 april är det Oscarsgala i Los Angeles. Flera av filmerna som är nominerade visas på Röda kvar i april. En av de riktigt stora filmerna heter Judas and the black Messiah och är nominerad i hela sex kategorier. Det här historiska dramat handlar om sveket av Fred Hampton, ordförande i Black Panther-partier i slutet av 1960-talet i Chicago. Filmen beskrivs både som kraftfull och gripande och särskilt nämner man skådespelarnas insatser. Daniel Kaluuya, som spelar Fred Hampton, vann tidigare i år en Golden Globe för bästa manliga biroll.

Ytterligare en storfilm med flera Oscarsnomineringar är Nomadland. Filmen handlar om en kvinna som mist sin man och sitt hem när traktens stora företag lagt ner gruvverksamheten i staden hon bodde. I huvudrollen ser vi Oscarvinnaren Frances McDormand som Fern. Vi får följa Ferns vardag och liv på vägen genom USA i den ekonomiska krisen. Nomadland är Oscarsnominerad i kategorierna bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi, bästa foto, bästa filmredigering, bästa manus på annan förlaga och för bästa film.

Självklart vill man inte vara sämre i Danmark och årets stora Oscarhopp står till Thomas Vinterbergs En runda till, som är nominerad för bästa regi och bästa internationella film. Filmen bygger på teorin om att människan är född med en halv promille för lite i blodet, vilket såklart leder både till drama och härlig dansk humor på samma gång. I huvudrollerna ser vi bland annat Mads Mikkelsen och Maria Bonnevie.

Månadens två filmer som ingår i biografens förhandsvisningskoncept är Tove (7 april) samt I krig med morfar (10 och 11 april).  Tove handlar om kvinnan bakom de charmerande mumintrollen. Filmen utspelar sig i Helsingfors 1945 och berättar om Tove Janssons liv och konstnärskap. Bland annat får vi här reda på att Tove blev inspirerad av verkliga personer när hon började skriva och måla historierna om Mumintrollen.
I familjekomedin I krig med morfar möter vi Peter, en helt vanlig sjätteklassare, som tvingas flytta upp på vinden när hans morfar flyttar in i familjens hus och får hans rum. Peter förklarar krig mot sin morfar för att få tillbaka sitt rum, vilket morfar Ed gör allt för att behålla. I rollen som morfar Ed ser vi Robert De Niro och bland övriga skådespelare syns Uma Thurman, Christopher Walken och Jane Seymour.

Missa inte heller Ammonite, Kate Winslets nya film. Ammonite utspelar sig i 1840-talets England och handlar om den oväntade och för tiden förbjudna kärleken två kvinnor emellan.
Om du hör till dem som missade filmen Marie Curie har du nu möjlighet att se den på stora bioduken torsdag 15 april. Filmen har fått bra kritik och beskrivs som en vågad och visionär skildring av paret Curies arbete och hur det kom att prägla 1900-talets viktigaste händelser.

För Röda kvarns yngre besökare visas Raya och den sista draken. Ett spännande äventyr från Disney där uråldrig drakmagi måste väckas till liv för att rädda fantasivärlden Kumandra. Filmen är producerad av samma studio som har gjort Frost och Vaiana.
I april visas också Ronald Dahls Häxorna. Häxorna bygger på boken med samma namn. Stjärntätt, actionladdat och späckat med fräcka effekter.

Röda kvarn har vidtagit en massa viktiga säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så tryggt som möjligt. Det betyder att det bara finns åtta platser per filmvisning, man utför extra städning på toaletterna, torkar av handtag flera gånger om dagen och kortterminalen hålls säker och ren. Det finns också handsprit i lokalerna. Röda kvarn ber även sina besökare att förköpa biljetter via webbplatsen för att minska den personliga kontakten med personalen samt för att undvika köbildning på plats. Besök gärna biorodakvarn.se för komplett filmutbud, tider och de senaste nyheterna från Helsingborgs äldsta biograf.

Vad: Oscarsfilmer på bioduken
När: April
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris, tio kronor på barnfilmer och fem kronor på knattebio

Lämna en kommentar