På djupet med Helsingborgs havsdagar

PS
Paul Svensson

I dagarna fem får haven lite extra kärlek på Dunkers kulturhus med Helsingborgs havsdagar. Från 17 till 21 augusti arrangeras dagliga lunchföreläsningar, intressanta skaparverkstäder, drönardyk i hamnen och turer på Öresund med forskningsbåten Sabella. Samtliga aktiviteter är gratis men antalet platser är begränsat.

Havet är djupt, det vet vi alla. Tyvärr är det inte längre toppen på botten, även om sången från Den lilla sjöjungfrun än i dag är lika uppmuntrande som den var för trettio år sedan. Men det kan bli bra igen, om vi alla är beredda att ta vårt ansvar och börja behandla haven med respekt. En bra start är under dessa fem dagar i augusti på Dunkers kulturhus när haven får lite extra fokus. Dunkers kulturhus är sannerligen en passande plats för den här typen av arrangemang med tanke på att havet finns precis utanför.

Visste du om att havens ekosystem producerar över hälften av allt syre på jorden? Eller att haven genom att lagra omkring 30 procent av människans koldioxidutsläpp hjälper till att mildra klimatförändringarna? Snacka om att det stora blå gör oss alla en stor tjänst. Hur kommer det sig att vi inte betalar tillbaka med samma mynt? Det är vår skyldighet att se till att haven mår bra och att det blir toppen på botten, precis som den där röda hummern sjöng om för tre årtionden sedan. Det krävs att vi hjälps åt och är beredda på att göra förändringarna. Om du är nyfiken på var du ska börja kan du se Helsingborgs havsdagar både som en kompass och navigator.

Varje dag inleds med lunchföreläsningar med speciellt inbjudna föreläsare från bland annat Göteborgs universitet, Helsingborgs stad och Nordic Ocean Watch. Föreläsningar sänds även online via @miljostrat_hbg på Instagram. På lunchföreläsningarna får du bland annat chansen att lära dig mer om vad Helsingborgs stad gör för att värna om havet och minska påverkan från land, hur vi kan vända oro för havsmiljön till handling, havsförsurning och värmeböljor och hur vi tillsammans (inte helt olikt ett stim med smarta delfiner) blir vardagshjältar och skapar en ny kultur där vi inte bara tar utan även tar vara på haven. Under veckan arrangeras också flera skaparverkstäder och workshops på det blöta temat. Under två kvällar har deltagare även möjlighet att följa med forskningsbåten Sabella ut på Öresund för att upptäcka den saltstänkta marina naturen som vi har här i Helsingborg.

Samtliga arrangemang under Helsingborgs havsdagar har fri entré. På grund av Folkhälsomyndighetens riktlinjer är dock antalet platser begränsat. Det behövs ingen föranmälan men när det blir fullt finns det ingen möjlighet att komma med. Det är alltså först till vattenkvarn som gäller. Om du är intresserad av turerna med forskningsbåten Sabella går det på förhand att anmäla närvaro via Kontaktcenter på kontaktcenter@helsingborg.se samt på 042-10 50 00. Tänk dock på att bara anmäla dig om du verkligen kan vara med.

Helsingborgs havsdagar arrangeras av Dunkers kulturhus i samarbete med miljöförvaltningen. På dunkerskulturhus.se hittar du komplett program och aktuella klockslag. Missa inte chansen att ta del av sensommarens kanske viktigaste vecka. Med din hjälp kan det bli toppen på botten igen.

Vad: Helsingborgs havsdagar
När: 17–21 augusti
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré, men begränsat antal platser

Lämna en kommentar