På Gränsen till gratis

HW
Henrik Wilhelmsson

Nej nu ljög vi, det är inte bara på gränsen till gratis, det är numera gratis att besöka den stadshistoriska utställningen På Gränsen på Dunkers kulturhus. Och detta innebär ju att alla kan besöka hela entréplan i huset utan att betala en krona. Men, vad handlar den stora utställningen om, egentligen, och vad har det med dig att göra?

Att den heter på Gränsen är kanske inte helt logiskt om man inte vet bakgrunden, men utställningen har ett fokus på gränser. Dina och mina inre gränser, moraliska, politiska och inte minst geografiska gränser. Helsingborg ligger vid en gräns, Öresund, och det har såklart haft en del i att forma stadens historia.

Sundet har betytt något för människorna som bott här, och utställningen har även ett fokus på dem; vad är det som gör människa till människa och varför har vi blivit de vi är idag? Vår historia berättar ofta om de kända namnen, de som blev omtalade och hade en röst som kunde påverka. Men i På Gränsen lyfts även de som inte hade det. Det finns exempelvis en stol i utställningen där en man, som levde i Helsingborg för länge sedan, ristat in att han önskade att det någon dag skulle bli åtta timmars arbetsdag för alla. Det skulle kunna varit du eller jag som skrev det där, fast numera är väl drömmen snarare sex timmars arbetsdag, och platsen är inte under en stol utan i ett kommentarsfält, blogg eller debattartikel.  Saker förändras och ändå gör de det inte.

Och det är det som är det fina i På Gränsen. Där finns den stora pusselbiten och den mindre, perspektivet på den egna tillvaron skiftas och utmanas, och du behöver inte vara Helsingborgare för att uppskatta utställningen. Du behöver bara vara nyfiken, och villig att filosofera en stund över din roll i historien och vilka gränser du kan behöva ta ett skutt över.

Visning och Familjelördag

Det bästa tipset jag kan ge dig, speciellt om du inte varit i utställningen tidigare, är att passa på när det vankas visning. Då får du en rundvandring med Dunkers kunniga guider som kan ge dig än mer kött på benen om Helsingborgs fascinerande historia. Eller varför inte ta med barnen när det är Familjelördag på olika teman, ett kul sätt för dem att lära nytt och skapa samtidigt. Alla tillfällen för visningar och Familjelördagar i På Gränsen hittar du på Dunkers hemsida.