På Hvitfeldtska bodde vi

PS
Paul Svensson

För första gången ställer Dunkers kulturhus ut vinnaren av Helsingborgs Dagblads fotopris. Årets pristagare heter Nils Petter Löfstedt och hans bilder kommer att visas 19 oktober–5 november på entréplan i kulturhuset i utställningen På Hvitfeldtska bodde vi. Utställningen  skildrar den våldsamma belägringen av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001.

Trots att det har gått mer än 20 år sedan händelserna på Hvitfeldtska lever minnena, berättelserna och fotografierna i högsta grad. I utställningen På Hvitfeldtska bodde vi visar Dunkers kulturhus det fantastiska fotografiska material som Nils Petter dokumenterade på plats. Nils Petter var en av de instängda och det är hans dokumentation och samtal med dem som syns på bilderna som visas i utställningen. Man kommer även att visa Nils Petters uppmärksammade dokumentärfilm från belägringen (trailern ser du längst ner i artikeln).

Upptakten till utställningen är händelsen som tog sin början 14 juni 2001 i Göteborg. Det är en dag som aldrig kommer att glömmas av de 458 personer som befann sig instängda på Hvitfeldtska gymnasiet. En händelse som blev startskottet för en intensiv dag av protester och våldsamheter i skuggan av EU-toppmötet och president George W. Bushs besök i Sverige. Pristagaren Nils Petter har fotograferat några av de mest gripande ögonblicken från belägringen och berättar historien från ett nytt perspektiv. Att han själv var en av de instängda skapar en djupare förbindelse med händelserna.

Samtalsserie med Helsingborgs Dagblad
I samband med utställningen presenterar man även en samtalsserie arrangerad av Helsingborgs Dagblad. Samtliga programpunkter är gratis och hålls på Dunkers kulturhus i utställningshallen där Helsingborgs Dagblads fotopris och utställningen På Hvitfeldtska bodde vi visas.

21 oktober klockan 13.00
Nils Petter Löfstedt möter Kent Klich
Fotosnack som löper över tid och bär på de största av hemligheter och historier.

28 oktober klockan 13.00
Familjen Sommelius historia
Pål Sommelius och Sören Sommelius visar och berättar om släktens vindlande rika historia med familjealbumens hjälp. Samtalsledare: Johan Malmberg, kulturredaktör på HD.

Torsdag 2 november klockan 12.10–12.50
Lunchsamtal – vad händer på Dunkers kulturhus?

Kulturdirektör Mats Hallberg intervjuas av Johan Malmberg och svarar på publikens frågor.

På Hvitfeldtska bodde vi visas mellan 19 oktober–5 november. Utställningen finns på entréplan och det är fri entré under hela visningsperioden.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Vad: På Hvitfeldtska bodde vi
När: 19 oktober–5 november
Var: entréplan på Dunkers kulturhus
Entré: fri entré