Pålsjö mölla öppnar för säsongen

PS
Paul Svensson

Söndag 4 juni öppnar Pålsjö mölla för säsongen efter att ha varit stängd för renovering. Möllan är sommaröppen för besök varje söndag mellan klockan 13.00–16.00 till och med 27 augusti. På plats visar och berättar Helsingborgs museiförening om möllan.

Pålsjö mölla är den enda bevarade vattenkvarnen inom Helsingborgs kommuns gränser och en av få vattenkvarnar i nordvästra Skåne. Byggnaden är historisk och den kvarn som finns i dag uppfördes 1824. Berättelsen om kvarnen i Pålsjö sträcker sig dock ännu längre tillbaka och redan på 1660-talet fanns det en kvarn på plats strax intill Pålsjöbackens utlopp.

– Efter en tids renovering är vi på Helsingborgs museum glada att öppna upp möllan för besökare igen.
Den är verkligen en historisk pärla i Pålsjö skog och ett besöksmål att värna om. Den gamla vattenkvarnen är en av få bevarade vattenkvarnar som ligger kvar på sin ursprungliga plats och så nära intill staden är den dessutom för väldigt många ett tillgängligt besöksmål, säger Karin Kardell, antikvarie på Helsingborgs museum.

Helsingborgs stad köpte kvarnen 1909 och överlät den till Helsingborgs museum 1949. Pålsjö mölla är uppförd i korsvirke och består av en bostadsdel samt ett kvarnrum med vattenhjul och ett par kvarnstenar. Möllan är inte tillgänglighetsanpassad då det är en kulturminnesmärkt byggnad.

Vad: vatten på kvarnen
När: söndagar 4 juni–27 augusti 13.00–16.00
Var: Pålsjö mölla, Dag Hammarskjölds väg 2
Entré: fri entré