Påsklovskul i Helsingborg för stora och små

LL
Louise Lund
kollage påsklov

Mellan den 3 och 10 april är det äntligen dags för påsklov. Då fylls Helsingborgs kulturplatser med massa roliga aktiviteter. Fredriksdals museer och trädgårdar öppnar på skärtorsdagen och arrangerar påskjakt för stora och små. Dunkers kulturhus anordnar bland annat en utflyttningsfest för utställningen På gränsen. Det bjuds på guidningar och pizza. Hos Helsingborgs kulturskola kan man prova på allt från cirkus till piano. På biblioteken kan man gå på sagostund och prova på att rita digitalt.

FREDRIKSDALS MUSEER OCH TRÄDGÅRDAR
På skärtorsdagen är det samling klockan 11.30 på den stora gräsmattan utanför apoteket som nu har förvandlats till Blåkulla. Då hjälps alla åt att väcka häxan Kvasthilda ur sin djupa sömn. Det blir också häxdanser tillsammans med Kvasthildas spelmän. På skärtorsdagen kan du också pynta ditt eget påskris, kika på hönorna, springa kvastrace och rulla ägg. Passa även på att gå på den kluriga påskjakten som arrangeras den 6-10 april. Där får du bland annat hjälpa till att räkna ihop hur många kycklingar som finns gömda.

DUNKERS KULTURHUS
Hos Dunkers kulturhus är alla vuxna kulturtanter. I påsk kan du se Ralph Nykvist – fotografernas fotograf för 100 kronor (ungefär vad tre godispåsar kostar.) I övrigt är det fri entré på följande upplevelser: Zoran Lukas miljökoncept ”Förfina och förmultna”, ”Konst på Kryss” – ett samarbete mellan Helsingborgs och Helsingörs kulturföreningar och Korede Solajas ”Expressions”. Passa på att prova på allt från piano och elbas till cirkus och trummor. Pedagogerna från Helsingborgs kulturskola har en fantastisk förmåga att göra musiken, konsten och scenkonsten tillgänglig och lustfylld för barn och unga. Den lokalhistoriska utställningen med historiepyssel är också berikande. Där kommer även de vuxna in gratis. Det anordnas utflyttningsfest i utställningen På gränsen där du kan äta pizza, delta i guidningar och pyssla.

HELSINGBORGS BIBLIOTEK
Barnteatern Svampen är en rolig och fantasifull musikteaterföreställning för de små barnen. Den handlar om upptäckarglädje, om vad som är mitt, ditt och att det kan bli kul om vi delar på det som finns. Tycker du om att rita? Barn från 8 år kan prova på att rita fina digitala påskkort. Och för dig som tycker om att läsa engelska böcker anordnas Reader’s club – en engelskspråkig bokklubb för bokälskande barn.

Vill du veta mer? Klicka på verksamheterna för att läsa de fullständiga programmen.