Passion, musik och förväxlingar på Helsingborgs stadsteater

HW
Henrik Wilhelmsson

Figaros bröllop är inte bara en välkänd opera, det är en smart, rolig och passionerad teaterpjäs också. Vi tog rygg på Helsingborgsprofilerna Birgitta Rydberg och Fredrik Dolk som gör två av rollerna i vårens häftiga Storan-komedi.

Vi möts samma dag som den stora ensemblen flyttar från repetitionssalen högst upp i teaterhuset till stora scen. En alltid lika förväntansfylld förflyttning.

-Vi har inte hunnit se scenen än, men vi kan säga att det blir en musikalisk komedi med mycket livemusik, dans och fart. Vi körar, spelar instrument och Evamaria Björk, som gör rollen som Cherubin, har precis repeterat in ett sångnummer. Det blir så bra, säger Birgitta Rydberg och Fredrik Dolk. 

För Helsingborgspubliken är de två skådespelarna mest kända från Fredriksdalsteatern där de har arbetat tillsammans sedan 1999. Medan det är första gången som Birgitta Rydberg jobbar på Stadsteatern har Fredrik Dolk flera produktioner bakom sig på den största hemmascenen.

-Senast var 2014 då jag gjorde Körsbärsträdgården och Min fru går igen. Det är alltid väldigt kul att komma tillbaka. Jag har många kompisar i huset, säger han.

-Och för mig är det en dröm som går i uppfyllelse att få jobba här, säger Birgitta Rydberg.

Figaros bröllop, som har premiär på Storan 24 mars, är en pjäs med rötterna i 1700-talets revolutionära Frankrike. Pjäsen skrevs redan 1778 av Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, men den stötte genast på patrull. Kung Ludvig XVI, som ansåg att den var alldeles för frispråkig, upprörande och till och med revolutionär, tillät inte att den sattes upp offentligt. Men pjäsen blev en sådan snackis att den inte gick att stoppa och efter ett par år blev Figaros bröllop en riktig kassako för teatern. Senare gjorde tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart en operaversion som är den som är mest känd för eftervärlden. 

Men det är alltså den farsartade komedin som sätts upp i vår på Helsingborgs stadsteater. Birgitta Rydberg spelar den eländiga och förtvivlade husan Marceline.

-Hennes karaktär växer på mig allt mer. Även om det inte är en huvudroll är Marceline viktig för pjäsen. Det känns jätteroligt att vara hon som sätter kulör till berättelsen och som driver på, så att andra kan glittra.

Fredrik Dolk, som spelar både trädgårdsmästaren Antonio och läkaren Bartholo, håller med.

-Jag måste också avslöja att Birgitta gör en lång monolog som är jäkligt bra. Det är en fantastisk feministisk text som står ut i pjäsen. Den är smart och träffsäker, säger han.

-Ja, den texten skulle verkligen kunna vara skriven idag, säger Birgitta Rydberg. 

Pjäsen blir en riktig energikick med härliga kostymer, peruker i fantastiska färger och mycket humor. Och den är som sagt högst aktuell.

-Både om man tänker på den alltmer utbredda korruptionen i Sverige, som i fallet med Transportstyrelsen och skandalen på Karolinska. Hur man kan köpa sig en dom som görs upp i förväg. Och så är det kul hur kvinnorna i pjäsen driver med Greven. Det är också en tydlig hint mot dagens samhälle, säger Fredrik Dolk.

Figaros bröllop spelas 24 mars–5 maj.

 

MISSA INTE DIN RABATT!

VAD: Figaros bröllop

VAR: Helsingborgs stadsteater, Storan

NÄR: 24 mars–5 maj

BILJETTER: Med Kulturkortet får du 20% rabatt på ordinarie pris. Läs mer och boka biljett på Helsingborgs stadsteaters hemsida.

BONUS: Vill du får en försmak? Kika in på öppen repetition den 10 mars klockan 13. Fri entré.