Pianostjärnor till Helsingborg

PS
Paul Svensson
Pianofestival24

Helsingborg pianofestival är sedan 20 år tillbaka en festival att räkna med. I år kommer flera internationella pianostjärnor för att bjuda på klassiska mästerverk i staden mellan 21–24 augusti. Årets festival vidgar sig och ståtar med konserter på Helsingborgs konserthus, i S:ta Maria kyrka och på Dunkers kulturhus.

Sedan tidigare har Dunkers kulturhus stått som värd för Helsingborg pianofestival. I årets festivalprogram tittar man bortom hur det har varit och låter såväl festivalen som festivalplatserna växa med Helsingborg konserthus och S:ta Maria kyrka. Precis som tidigare blir det kvällskonserter, masterclasses, lunchkonserter och intressanta föredrag.

Gemensamt för årets festival är musik från George Gershwin, Sergej Rachmaninov och Oliver Messiaen. Dessa tre stora 1900-talstonsättare har skapat fantastiska pianomästerverk som lever vidare än i dag. Världspianisterna som ska återge den här musiken är Federico Colli, Kristofer Hyldig, Alexander Melnikov, Zlata Chochieva, Jacob Karlsson, Marianna Shirinyan och Peter Jablonski.
Helsingborg pianofestival inleds på Helsingborgs konserthus 21 augusti klockan 19.00. På scen står italienaren Federico Colli och en två timmar lång konsert med musik som har filmanknytning.

Missa inte heller att man under festivalen arrangerar flera masterclasses, lunchkonserter, föredrag och samtal. Onsdag 21 augusti står pianomästaren Federico Colli i rampljuset och delar med sig av sina tankar om pianospelandet. Samtalsledare är Katrine Ganer Skaug och Lennart Stenkvist. Det är fri entré men biljett behöver bokas via konserthusets webbplats.
Torsdag 22 augusti blir det ännu ett måste med masterclassen tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester där pianostudenter och dirigentelever arbetar med tre olika pianokonserter tillsammans med Marianna Shyrinjan och Giordo Bellincampi. Även här är det fri entré men biljett behöver bokas online via konserthusets webbplats.

Helsingborg pianofestival görs i samarbete med Musik i syd och Helsingborgs konserthus. Biljetter köper du antingen på plats på Dunkers kulturhus eller digitalt via ticketmaster.se. Med Kulturkortet får du fin rabatt på kvällskonserterna. Du kan också köpa ett festivalpass för 1 365 kronor som ger dig entré till samtliga fem konserter.

dunkerskulturhus.se kan du läsa mer om årets festival, köpa biljetter, spana in samtliga tider och programpunkter. Här kan du också lära dig mer om årets inbjudna pianostjärnor.

Vad: Helsingborg pianofestival 2024
När: 21–24 augusti
Var: Dunkers kulturhus, Helsingborgs konserthus
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till och med 18 år.