Picknick på Kulturtantsvis

Fideli Österström

Sommarsäsong innebär inte enbart bad, grillmiddagar och glass i stora lass. Sommar innebär också äventyr och på äventyr behöver man ha med sig picknick för att orka utforska alla spännande platser. På Helsingborgs kulturplatser finns det många mysiga ställen för picknick. Slå dig ner i naturen och njut av smörgåsar, sallader och goda bullar samtidigt som solens strålar värmer.

Fredriksdal museer och trädgårdar – picknick på landet i stan
Vem vill inte äta picknick i en idyllisk miljö som bjuder på såväl fin natur som kosornas råmande på håll? Fredriksdal museer och trädgårdar har många härliga platser och parker som du kan slå dig ner i för att avnjuta din medtagna picknick. Den botaniska trädgården är stor och det finns både en fransk och engelsk park med lusthus man kan sitta i. Andra ställen som är mysiga är Lillarydsgården som ligger nära kohagarna och bara ytterligare ett stenkast från gårdens ladugård där man hittar ännu flera djur. Eller varför inte den stora gräsmattan bakom stadskvarteret där barnen kan gå på styltor och springa rundor mellan mackor, kex och kalla pannkakor?

Sofiero – ät din mat med kunglig fägring
I den kungliga slottsparken på Sofiero finns det utrymme för att ta med sig såväl kubb som krocket. Den stora gräsmattan framför slottet är en utmärkt plats för att utmana nära och kära i roliga utomhusspel. En perfekt sysselsättning efter att man laddat kroppen full med energi. Om man vill sitta lite mer avskilt är Dahliakvarteret en mysig och grönskande plats att äta sin sommarsallad i. På samma sida om bron ligger även den kungliga fotbollsplanen som även den bjuder in till gemenskap och härliga möten mellan människor.

Dunkers kulturhus – saltstänkt eftermiddag vid havet
Varma sommardagar är Dunkers terrasstrappor ut mot norra hamnen ett givet ställe att fika på. Vad ger mer lugn än att se vattnet och höra det klucka mot bryggan? Perfekt för avkoppling samtidigt som du kan spana på folk som strosar förbi. Utforska utställningarna inne i huset för att därefter fylla på med energi och diskutera vad du just tagit del av, eller så gör du tvärtom. Börja med fika och ta dig därefter in i kulturhuset för att ta del av utställningarna innan du och ditt sällskap fortsätter till stranden som bara ligger några hundra meter bort.

Kärnan – en plats att se upp till.
Beundra den fantastiska utsikten över öresund som sträcker sig ända till Helsingör. Från Kärnan kan du se Helsingborg ur ett 360 graders perspektiv. För att komma upp till toppen krävs det att du går 146 trappsteg och när du sen är på väg ner och kommit ut har du en hel park till ditt förfogande där du kan breda ut din picknickfilt och beundra Kärnan nedifrån.

Nu har Kulturkortet hjälpt dig att hitta stans bästa picknickplatser, bra va? Allt för att din sommar ska bli den bästa. Kolla in vår kulturpicknickkarta, peka ut vart du vill slå dig ner, packa picknickkorgen och ta med dig dem du vill fika med. Svårare än så behöver det inte vara för att skapa sommarminnen som varar för alltid. Med Kulturkortet får du dessutom fri entré till Helsingborgs bästa picknickplatser.

Lämna en kommentar