Plast tar plats i Poly

PS
Paul Svensson
Poly

Vart tar egentligen västvärldens plast vägen när den inte längre har en plats på vår sida jorden? I utställningen Poly undersöker fotograf Olof Jarlbro hur plastföroreningar skapar problem för det marina livet och hur det påverkar fisket för en skör grupp i den så kallade tredje världen. Plast tar plats i Poly på Dunkers kulturhus från och med 29 augusti.

Dryckesflaskor, dunkar, påsar, leksaker, behållare och mycket, mycket annat. Titta dig omkring, plasten tar plats precis överallt. Men vad händer egentligen med all den där plasten när du inte längre vill ha den? Om du tänker på miljön kanske plasten från ditt hem förvandlas till något nytt och får en ny chans att ta plats i ditt eller någon annans hem.
I Sverige använder vi cirka 150 kilo plast per person och år. Problemet är att plasten inte alltid är särskilt kostnadseffektiv att återvinna och därför dumpas stora mängder av västvärldens plast i Asien. Detta skapar stora problem för det marina livet, vilket i sin tur påverkar människorna som bor där (och även dig i långa loppet). Vilket ansvar har vi? I Poly tar fotograf Olof Jarlbro avstamp i frågor kring plastdumpningens konsekvenser och hur det förhåller sig till en hållbar produktion.

I utställningen visas framför allt fotografier från Vietnam, Filippinerna, Indien och Indonesien. Olof har själv rest omkring i dessa länder och bevittnat vad plastdumpningen gör med naturen. Han har intervjuat flera personer som arbetar med att samla in plast. Bevittna hur plastförpackningar som en gång kanske stod hemma i ditt kök nu utgör en del av ett enormt plastberg i samma land som du åker på semester till en gång om året.

Poly visas mellan 29 augusti 2024–2 februari 2025. Utställningen öppnas med en vernissage torsdag 29 augusti klockan 18.00. Då är Olof Jarlsbro på plats för att visa och berätta mer om innehållet. Fri entré under hela vernissagen.

Vad: Poly
När: 29 augusti 2024–2 februari 2025
Var: Dunkers kulturhus, utställningshall 2
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år