Plastens hus i Perstorp

PS
Paul Svensson

Nordens enda museum dedikerat helt och hållet till plast finns i Perstorp i Skåne. Museet öppnade dörrarna 2006 men plasthistorien började ungefär 90 år tidigare. I sommar kan du som har Kultursommarkortet eller Kulturkortet gå in gratis på Plastens hus i Perstorp och lära dig mer om utvecklingen av plast genom tiderna.

Plast finns överallt. Du har plast i ditt kök, i din mobil, längst ut på dina skosnören och tittar du dig omkring där du befinner dig just nu hittar du säkert flera plastföremål i minst lika många färger. Den första plasten i Skandinavien tillverkades i Perstorp. Faktum är att Skånska Ättikfabriken i Perstorp började tillverkningen redan 1917. Materialet kallades Isolit och togs fram av den indiske kemisten Jnanendra Chandra Das Gupta, som anställdes på fabriken samma år. En av de första produkterna som tillverkades var ett handtag i plast till en så kallad knivströmbrytare. Det finurliga lilla plasthandtaget gjorde det möjligt att hålla i handtaget utan att få en elektrisk stöt från strömbrytaren.

I den permanenta utställningen kan du lära dig nästan allt om plastens historia. Här kan du bland annat upptäcka utvecklingen av plast och se hur materialet har format vår tid och våra livsstilar. I Plastens hus finns en unik samling av plastprodukter, viktiga dokument, anteckningsböcker, fotografier och reklambroschyrer. Och du behöver inte oroa dig för att antalet visningsprodukter ska vara få till antalet. Som mest hade den Skånska ättikfabriken 10 000 olika plastprodukter i sitt sortiment. I Plastens hus hittar du en hel del av dem och historierna får du på köpet. I utställningen kan du också läsa om olika sorters plaster, vilka kända formgivare som arbetat med plastmaterial och, förstås, en hel del om Perstorps industrihistoria.

Plastens Hus i Perstorp har öppet måndag–fredag klockan 10.00–14.00. Det är under den här tiden du ska planera in ett besök om du vill lära dig mer om plastens historia genom 125 år av industriell utveckling. Med Kultursommarkortet och Kulturkortet går du in gratis från 1 juni till och med 31 augusti. Ordinarie entrépris är 50 kronor per person.

Vad: En plats för plast
När: 1 juni–31 augusti
Var: Plastens hus, Hässleholmsvägen 6 Perstorp
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet, ordinarie entré 50 kronor.

Lämna en kommentar