Prisbelönt dansföreställning på Passage i sommar

PS
Paul Svensson

Passage är norra Europas största internationella och transnationella gatuteaterfestival. Festivalen arrangeras av Dunkers kulturhus och Helsingörs teater. Till årets festival har man även samarbetat med HASAB för att kunna boka in ännu fler artister. Som dansgruppen HURyCAN och deras kritikerrosade föreställning Asuelto. Vi passade på att ställa lite frågor om samarbetet samt om det prisbelönta dansnumret till Dunkers projektledare Fredrik Öjbro.

Vid första anblick kan den kritikerrosade och prisbelönta föreställningen Asuelto te sig aningen provocerande, nästan på gränsen till våldsam. Gatan är scenen och här pågår en kamp mellan tre män och en ensam kvinna. Känslosamt och burdust, men ändå så ömsint och försiktigt på samma gång. ”En föreställning som följer med betraktaren”, säger Dunkers kulturhus projektledare Fredrik Öjbro om upplägget i Asuelto.

– Det är nästan det som är mest spännande. Asuelto är en dansant strid. Jag är jättenyfiken på hur denna akt står sig kontra en akt som publiken kanske enklare kan ta sig till. Vi är oerhört glada att vi har lyckats boka föreställningar som ger oss hela alstret under årets Passage.

Fredrik Öjbro berättar också att de ville få in något extra som kunde göra ett avtryck i det offentliga rummet. En akt med större kompani till antalet och med artister som har mycket erfarenhet.

– I år har vi fått ekonomisk uppbackning av HASAB för att bredda festivalprogrammet och det är därför som vi kan ha med den här akten i år. Vi hade bara hört gott om HURyCAN från våra danska kollegor och det kändes verkligen klockrent att boka in den här gruppen till årets upplaga av Passage.

HURyCAN består ursprungligen av Candelaria Antelo från Argentina och Arthur Bernard Bazin från Frankrike. Under föreställningen Asuelto har gruppen tagit hjälp av ytterligare två manliga dansare, Carlos Beluga och Xavier Auquer Gómez. Och visst finns här mycket erfarenhet. Candelaria och Arthur har dansat tillsammans sedan 2010 och de gör all koreografi själva. Föreställningen Asuelto har dessutom rönt stora framgångar i Europa. Under Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca i Spanien belönades föreställningen med priset för bästa dansframträdande.

Vidare hoppas Fredrik att det gemensamma arbetet gör att förvaltningarna ska komma varandra ännu närmare och öppna upp för fler spännande projekt de kommande åren.

– Samarbetet är mest fokuserat kring ekonomisk uppbackning. I år arbetar vi tillsammans med Passage. Framgent kanske till och med vissa medarbetare inom HASAB kan bli en del av projektgrupperna för såväl Passage som för ArtStreetHbg. I år kommer dessutom förminglet inför Passage att ta plats i Villan, vilket vi är oerhört tacksamma för. Vi har även fått kontakthjälp av Josefin Wingren gällande material som kommer att göra festivalen ännu bättre i år.  

Årets Passagefestival pågår från 27 juli till 4 augusti. Och precis som tidigare år går festivalen av stapeln på båda sidor sundet, det vill säga både i Helsingborg samt i Helsingör. Om du vill se HURyCANs föreställning Asuelto ska du ta dig till Helsingborgs Stadspark söndagen 29 juli klockan 15:30. Föreställningen tar ungefär 40 minuter och är gratis för alla. På passagefestival.nu kan du läsa mer om årets festival.

Vad: Asuelto på Passage
När: 29 juli 15:30
Var: Helsingborgs Stadspark
Pris: Gratis för alla

Foto: Nico Brons

Lämna en kommentar