R. arborescens [veckans rhododendron]

HW
Henrik Wilhelmsson

Den urtjusig rhododendronblomningen på Sofiero börjar gå mot sitt slut, men än är det inte försent att njuta av skönheten. Den här veckan lyfter vi Rhododendron arborescens som veckans blomma. Som vanligt är det rhododendronexperten Stefan Salomonsson som står för kunskapen.

Detta är en Azalea-art som kan konkurrera i doft med den överallt i parken närvarande gula Rhododendron luteum. Man kan säga att dessa båda doftande azaleor avlöser varandra i blomningstid. R. arborescens, som blommar just nu i parken, kräver dock ett lite mera närgånget doftande. Doften fyller inte hela parken om man säger så. En av de få doftande Rhododendron på Sofiero. Sägs ha en doft av heliotrop, alltså vanilj med lite lakritston. Känns nästan som vi är inne på vinprovning här eller något liknande nu. Men prova att sticka näsan intill så får du uppleva den. Sedan har vi ju blomman….med röda ståndare och pistill mot den vita kronan, den är bara så läcker.

Den växer vilt i Nordamerika, från Alabama till Pennsylvania i fuktiga bergstrakter och längs snabbt rinnande vattendrag. I sitt hemland kallas den Sweet Azalea. Den upptäcktes och beskrevs redan under tidigt 1800-tal och kom också i odling tidigt i Europa. Fler borde ha den i sin trädgård.

/Stefan Salomonssonordf. www.rhododendron-syd.seTill sofiero.seFler inlägg om Sofiero