R. fortunei [veckans rhododendron]

HW
Henrik Wilhelmsson

Nu är tiden då rhododendron blommar som mest på Sofiero. Varje vecka under blomningen publicerar vi historien om en blommande rhododendronart, berättad av rhododendronexperterten Stefan Salomonsson. Den här veckan kan du läsa om Rhododendron fortunei. Hur gick det till när England blev ett tedrickande land? Robert Fortune föddes 1812 och dog 1880. Han var den person som i hög grad bidrog till att man började odla kinesiska teplantor i Indien. Många spännande historier beskriver hur de kinesiska teplantorna hamnade i den brittiska kolonin Indien och hur man började producera och exportera te över hela världen. Så te är starkt förknippat med just Robert Fortune, som var den som fick ge namnet åt denna underbara Rhododendronart.

Man kan lätt tro att te är en nära släkting till Rhododendron, med tanke på de vintergröna läderartade bladen. Så är emellertid inte fallet. Familjen Theaceae är en spännande växtfamilj dit även den ljuvliga camelian hör. Robert Fortune var en av de allra första plantjägarna i Kina, en botaniker från Royal Botanical Garden i Edinburgh och även vid RHS trädgård i Chiswick.

Rhododendron fortunei var den första kinesiska Rhododednronarten som kom till Kew Gardens i England.Rhododendron fortunei ssp discolor var en av kungens absoluta favoriter. Den blommar senare än ssp. fortunei. Båda härstammar från Kina, R. fortunei ssp fortunei växer på något högre höjd, 2000-3000 m höjd över havet, än R. fortunei ssp discolor som växer på 1100-2100 meters höjd.

Stefan Salomonssonwww.rhododendron-syd.se

Till sofiero.seFler bloggposter om Sofiero.