Råås sjöfart genom tiderna

JD
Julin Davenius

Efter en promenad på de krokiga kullerstensgatorna genom det idylliska Råå ned till hamnen kanske du finner dig själv ståendes framför en gammal fabrik. Denna fabriksbyggnad huseras i dag av Råå museum för sjöfart och fiske. Här kan du kliva rakt in i historien om sjömän och fiskare, om Råås tid som Sveriges största fiskeläge och fartyg som kommit och gått (..och ibland sjunkit). 

Museet drivs av en ideell förening som bildades redan 1936. År 1937 stod Råå museum färdigt, men flyttade 1980 till dess nuvarande byggnad i Råå hamn. Från utsidan ser museet litet ut, men dess yta täcker hela 750 kvadratmeter som är fyllt med historia och spännande föremål.

Inne i utställningarna får du uppleva historien, snarare än att bara titta på den. Du kan traska runt i det gamla stadskvarteret som är uppbyggt i museets västra flygel eller testa på hur det känns att köra båt över sundet i museets simulator i den högra flygeln. Museet erbjuder något både för den erfarne sjökaptenen, till den mest strandade av landkrabbor. Har du dessutom Kulturkortet får du finfin rabatt på entrépriset.

Golden Lady och hennes äventyr
Stjärnan i den permanenta utställningen är Golden Lady, den trefaldige ensamvärldsomseglaren Kurt Björklunds segelbåt. Kurt Björklund var en äventyrare av rang. Han var 59 år när han klev ombord Golden Lady för den första världsomseglingen, och var 73 år när han avslutade sin sista. Björklund skänkte sedan sin segelbåt till Råå Museum, och i dag är Golden Lady det föremål i museets samling som flest är nyfikna på att se.

Årets utställning: Sjöräddningssällskapet – 20 år på Råå och mer än 100 år i Sverige
Årets utställning handlar om Sjöräddningssällskapet och Råås sjöräddningsstation som firar 20-årsjubileum i år. I utställningen kan du lära dig mer om Sjöräddningssällskapets historia, dess verksamhet och de frivilliga sjöräddarna som är beredda att rycka ut dygnet runt, året om.

Utställningen pågår 1 maj till och med 24 september. Den är öppen tisdag–fredag klockan 11.00-17.00 samt söndag 13.00-17.00. Museet är stängt på lördagar och måndagar.

En utflykt till Råå och ett besök på museet är en alldeles utmärkt dagsutflykt för dig som är nyfiken på hur Råå har sett ut genom tiderna, eller hur livet på havet tedde sig för fiskaren.

Vad: Museum för sjöfart och fiske
När: tisdag–fredag 11.00–17.00, söndagar 13.00–17.00, stängt lördagar och måndagar
Plats: Råå hamn, Museiplanen 1
Entré: 70 kronor med Kulturkortet