Rapport från en box på Dunkers

HW
Henrik Wilhelmsson

Konstnären Petter Gantelius  sitter i en öppen box i Dunkers foajé flera gånger i veckan. Där jobbar han inför öppen ridå med ett scenkonstverk som ska visas på Dunkers 5-7 december (se nedan för information om tider, priser med mera).

Petter har nu varit igång nästan en månad och det återstår ungefär sju veckor till premiären. Under den återstående tiden gör vi några nerslag hos honom och rapporterar hur det går med det konstnärliga arbetet.

Och om du går ner och besöker Petter så är det helt okey att bjuda honom på kaffe, frukt, godis eller snus.

Hej Petter! Hur funkar det med att skapa mitt i bruset i foajén?– Både för- och nackdelar. Jag når ut på ett annat sätt än om jag skulle sitta hemma. Jag har mycket diskussioner med nyfikna besökare. Och det är bra snack – inget kallprat. Besökarna delar med sig av sina erfarenheter och tvingar mig till att bli så tydlig som möjligt med det arbetet jag håller på mig.

– Nackdelen är att jag inte kan jobba lika snabbt som jag är van vid. Det är svårare att hålla fokus och efter en intressant diskussion är det lätt att jag tappat tråden! Men diskussionerna med besökarna är givande och ger många spännande infall och vinklingar.

Du bygger föreställningen kring en bok från 1850-talet, ”Fråga mig om allt”. En bok som i all välmening ger instruktioner om hur vi ska bete oss i alla möjliga situationer. Varför?– Jag vill undersöka hur fria vi egentligen är. I alla sociala situationer styrs vi av förväntningar och koder. Och om vi inte följer spelreglerna är det lätt att hamna utanför. Vi är helt enkelt begränsade i vårt handlande. Kring detta vill jag uppmuntra publiken till egna reflexioner i det färdiga scenkonstverket.

Vad håller du på med just nu?– Jag har suttit fast lite i processen, men idag lossande det en hel del. Innan jag kom hit idag bestämde jag mig för att tänka att föreställningen skulle ha premiär ikväll. Och då föll många bitar på plats! Den röda tråden framträdde tydligt och jag kunde renas undan delar som inte funkar i helheten!

Kommer du göra annat i boxen än att sitta och fundera framför anteckningsboken?–  Just idag fick jag besked om att det går bra att träna luftakrobatik i foajén i ett rep som hänger fem meter upp i luften. Jag kommer att träna nummer till föreställning live fram till premiären i foajén.

Petter behöver hjälp!

Petter vill gärna ha lite hjälp med en frågeställning till er läsare. Han vill att ni ska fundera över frågan: När kände du senast som om du inte hörde till eller passade in i en situation? Kom ner till Dunkers och snackar med Petter tisdag till torsdag 10:00-16:00, fredagar 08:00-15:00 och lördagar jämna veckor 11:00-16:00.

Se Petters föreställning i december

Datum och tid: 5, 6 och 7 december 19:00. Föreställning 4/12 inställd!Entré: 200 kronor, med Kulturkort 150 kronor, kostnad för skolor 50 kronor.

Biljetter köper du i Dunkers reception eller direkt på ticnet.se.