Rhododendrontider för kulturkortare

Nu till helgen firar vi 10-årskalas för Kulturkortet runtom på våra kulturplatser och hos våra samarbetspartners. Rhododendronblommorna på Sofiero har fattat galoppen och tagit på sig finaste färgskruden lagom till 25-26 maj. Använd ditt kort för att gå med på en gratis guidad rhododendrontur.

Sofieros rhododendronravin är känd för att ge parken en speciell touch så här i maj och juni när det blommar som bäst. Men den har inte alltid betraktats så. I slutet av 1800-talet ansågs den dyster och hade inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. Men när Gustav VI Adolf och Kronprinsessan Margareta fick slottet i bröllopsgåva 1905 blev det ändring på hela trädgården inklusive ravinen. Man skulle kunna tro att den är resultatet av trädgårdsfolk, anställda av paret, men det var faktiskt de själva som ofta låg och påtade i trädgården och byggde den tillsammans. Hon hade känsla för trädgårdsdesign och han utvecklade med tiden ett stort intresse för just rhododendron. Under sin tid lät han plantera över 5000 plantor och 400 sorter på Sofiero. Många fler plantor har det också blivit sedan dess och varje år planteras det ut nya.

Du har fri tillgång till din egen rhododendrondröm när du vill med ditt Kulturkort och just nu upptäcker du en ny park varje dag när knoppar brister ut en efter en. Var med och fira kortet som nu har tio år på nacken med guidade vandringar på Sofiero i helgen. Besöker du även Kärnan, Fredriksdal och Dunkers under helgen så kan du vara med och tävla om två Kulturkort i vår orientering. Läs mer om 10-årshelgen här.

Vad: guidade rhododendronvandringar
Var: Sofiero slott och slottträdgård
När: 25-26 maj och 1-2 juni.
Pris: fri entré med Kulturkortet

Läs mer på Sofiero.se

Lämna en kommentar